Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Bostadshus i brand i Vivalla

(Uppdaterad 20.28) En omfattande brand utbröt på onsdagsförmiddagen i en lägenhet på Balladgatan 16 i Vivalla. 23 lägenheter fick evakueras, både i det branddrabbade huset och i huset intill.

Annons
Här på Balladgatan 16 brinner det. Fastighet 18 har nu evakuerats och nummer kan komma att evakueras.

Klicka på bilden ovan för att se inslaget från branden i NA-tv.

En person som befann sig i området upptäckte rök från ett fönster på övervåningen.

– När han öppnade entrédörren till trappuppgången var den rökfylld. Han slog larm direkt och upptäckte samtidigt att det hade börjat slå lågor från lägenheten, säger Pelle Lindgren, inre befäl hos räddningstjänsten i Örebro.

Snabbt på plats

Räddningstjänsten var snabbt på plats vid området men då hade branden redan hunnit sprida sig till tak¬foten, vilket spred sig längs hela taket.

Ett trettiotal brandmän bekämpade branden under förmiddagen. Först vid 13-tiden på eftermiddagen var den under kontroll. Då hade man låtit taket brinna av.

– Vindarna på husen i Vivalla är av trä, och för att undvika alltför stora vattenskador valde vi att låta taket brinna ner, berättar Micke Nilsson, räddningsledare.

Bjälklaget i resten av huset är av betong, vilket gjorde att det inte brann. Släckningen var okomplicerad, men tog lång tid. Ännu på onsdagskvällen fanns femton brandmän kvar på plats för eftersläckningsarbete och bevakning.

Fem rum

– Vi ser till att det inte finns risk för att branden tar fart igen, sa Micke Nilsson.

Den lägenhet där branden startade har fem rum, och består av två lägenheter på över- och undervåning som är sammanslagna. Övriga lägenheter i huset rökskadades och fick vissa vattenskador, men blev enligt räddningsledaren inte särskilt brandskadade.Rökutvecklingen blev kraftig, vilket gjorde att lägenheterna i det intilliggande huset fick rökskador.

Trots att Öbo snabbt stängde av ventilationen i intilliggande hus och uppmanade alla att stänga dörrar och fönster, trängde rök in i lägenheterna i grannhuset. Därför evakuerades även dessa.

Totalt evakuerades 23 lägenheter på Balladgatan 16 och 18, både tvåor och treor, samt den femrummare där branden startade. Det var på onsdagskvällen inte fastställt hur många som blivit av med sin bostad, eftersom det både bor ensamstående och familjer där.

Spärrades av

Området kring Balladgatan 14, 16 och 18 spärrades av av polisen under onsdagen.

– Det är för att obehöriga inte ska gå för nära, men de boende kan naturligtvis komma och gå som de vill, berättade Micke Nilsson. Någon brandorsak kunde inte fastställas under onsdagskvällen.

– Polisen kommer att göra en teknisk undersökning under torsdagen för att hitta brandorsaken, sa Micke Nilsson.

Under eftermiddagen informerades de boende i lägenheterna om händelsen. Även under torsdagen kommer Öbo att arrangera ett informationsmöte för de berörda. Inga människor kom till skada i branden, men personal från krishanteringsorganisationen POSOM fanns på plats som stöd för de drabbade familjerna.

Under ungefär ett halvår kommer de boende ha fått leva i tillfälliga bostäder efter den kraftiga branden.

Mer läsning