Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Brand i Vivalla

Frasses däck i Vivalla står i lågor.
- Det kommer nog att brinna hela dagen, säger brandingenjör Anna Henningsson.

Annons
Den svarta och tjocka röken vällde upp från den brandhärjade byggnaden i Vivalla.

Lokalen är helt övertänd. Larmet nådde SOS strax efter två på natten mot onsdagen, och på morgonen upprättade polisen en anmälan om mordbrand.

- Vi ska göra en teknisk undersökning, men det är svårt eftersom det är en totalbrand. Vi vet inte vad det är som har gjort att det började brinna, säger Jan Matérne, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Eftersom det fanns gastuber i lokalen skickades även polisen till platsen.

Ett område på 300 meter runt om lokalen spärrades av under natten. Det skulle vara avspärrat under ett dygn eftersom det fanns acetylengas i lokalen.

- Men den flaskan har fläkt sig och då finns det ingen risk för explosion längre, säger Anna Henningsson, brandingenjör på Nerikes räddningstjänst.

Avspärrningar hävdes

Därför händes avspärrningarna vid halv åttatiden på morgon. Enligt Anna Henningsson kommer det antagligen att brinna i lokalerna under hela dagen.

- Det kommer att ta lång tid att släcka. Taket har delvis rasat in, säger hon.

Brandförloppet ska ha varit väldigt snabbt, och det brann från rökluckorna i taket på byggnaden när polis och räddningstjänsten kom fram.

- Men de har inget brandlarm så det kan ha brunnit i flera timmar utan att vi vet om det.

Stora värdenFrasses däck ligger på Dialoggatan i Örebro. Även ÖBO är inhysta i den brandhärjade fastigheten.

– Jag är så tagen av nattens händelser. Vi vet inte hur vi ska få verksamheten att fungera just nu. Det är värden på en sju, åtta miljoner kronor som brunnit upp. Jag hoppas att vi kommer igång i mindre skala under veckan, säger Mattias Andersson, som är ägare till Frasses däckfirma.

Ingen byggnad i området behövdes utrymmas. Det fanns under natten heller ingen spridningsrisk.

Kraftig rök

Enligt NA:s fotograf Kicki Nilsson –  som var på plats under natten – steg det tjock svart rök upp från byggnaden. Bostadshusen i Vivalla klarade sig under natten från den kraftiga röken då det blåste i den andra riktningen. – Det är en enorm rökutveckling eftersom det är mycket däck som brinner. All rök är ju giftig men just nu finns det inte någon omedelbar fara. Om blåsten vänder så bör de boende stänga dörrar och fönster, säger Jan Backström, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Det skall inte ha varit någon person som kommit till skada i branden hittills.

Den röda  markeringen på kartan nedanför visar var Frasses däck ligger någonstans.

Tjock svart rök steg från byggnaden som eldhärjades under natten.

Acetylen

De gastuber som befaras finnas i lokalen kan innehålla acetylen. Det är en färglös gas. I industrin kan den bland annat användas tillsammans med syrgas för svetsning och skärning. I luft är gasen mycket explosionsfarlig och måste hanteras med stor försiktighet.

KÄLLA: NATIONAL ENCYKLOPEDIN

Mer läsning

Annons