Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Butiksägare i protestmot försenad ombyggnation

Ombyggnationen av Järntorget är en flopp. Under den parollen deltog i dag ett antal av butiksinnehavarna runt torget i en manifestation.

Annons

– Vår försäljning har minskat med uppskattningsvis 20 till 30 procent. Det är ju ingen, varken örebroare eller turist, som tycker att det är trevligt att promenera runt Järntorget när det ser ut så här.

Det säger Peter Dahlén, butiksägare på klädbutiken Ingmars. Han tycker att arbetet borde ha gått att genomföra mycket snabbare.

Arbetet står stilla

– Först prioriterades Kungsgatan och sedan kungajubileet. Det har gjort att arbetet på Järntorget stått stilla under långa perioder.

Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen genomförde ett antal butiksinnehavare en ironisk manifestation på Järntorget.

För att få lite klarhet i kommunens tidsplan skickades ett mejl till Alexander Dufva, biträdande stadsarkitekt. Här är hans svar:

– Vi diskuterar vårens tidplan med NCC just nu. Entreprenören meddelar att det återstår nio veckors arbete innan ALLT är klart.

– Kommunen tycker att marknadsafton 9 juni är ett bra datum att sikta på. Då kommer näringslivet att vilja ta ytorna i anspråk.

Markskikt

– Mycket av byggandet berör markskikt och fundament till belysning med mera. I princip kan inget göras (utom snickra på trädäcket) förrän tjälen gått ur marken helt. Går man på för tidigt är risken att man senare får sättningar och att det blir snett och vint och måste justeras. Det har vi inte råd med, utan vi måste göra rätt från början.

– Lite bläddrande i almanackan ger att om vi ska hinna nio veckors jobb före 9 juni, men efter tjällossning så behöver vi lite bra vårväder nu.

– Skulle vi inte hinna alla de nio veckorna till 9 juni, ska vi åtminstone se till att alla markskikt ligger klara så att ytorna kan nyttjas ordentligt, säger Alexander Dufva.

Mer läsning

Annons