Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Han flyttade kommunalfriggebod  till sin egen  tomt

Den kommunala tjänstemannen tog en friggebod och ett växthus från en villa som Örebro kommun ägde. Han ställde dem på sin egen tomt.
Från ett annat hus som kommunen köpt tog han entrédörrar och fönster till sig själv. Entrédörrarna sålde han för 5 000 kronor och stoppade pengarna i egen ficka.

Annons
Då: Friggeboden stod på en av Örebro kommuns fastigheter. NU: Friggeboden står hemma hos den kommunala tjänsteman som löste in fastigheten för kommunens räkning. Till den driftsansvariga på Kommunfastigheter sa han att tomten skulle säljas.

Villorna stod i Mossberga, i ett villaområde som blev inklämt mellan E18, E20 och Karlskogavägen. Trafikbullret ökade när Berglunda industriområde byggdes ut. Bara några hundra meter från villorna planerades en knutpunkt för lastbilar. Därför ville de flesta av villaägarna att kommunen skulle lösa in deras fastigheter. Det gjorde kommunen.

Den tjänsteman som hade ansvar för att köpa in tomterna hade också ansvar för att sälja garage och andra saker från villorna. Många ringde och var intresserade av att köpa exempelvis dörrar och fönster, men tjänstemannen sade nej.

- Vi kunde inte hantera det. Det skulle bli för krångligt och vi hade inte resurser och tid.

Dessutom kunde husen inte stå utan dörrar och fönster någon längre tid, förklarar han.

Innan husen revs åkte tjänstemannen själv dit och hämtade entrédörrar och fönster från en av villorna. Han säger att husen då hade överlämnats i rivningsfirmans regi och att han fick klartecken från rivningsfirman. Därför anser han inte att han har gjort något fel.

- Jag har ingenting emot att kommunen använder entrédörrarna, men en tjänsteman kan ju inte ta dem till sig själv. Att han bara har mage, säger Eva Olsén som bodde i ett av de inlösta husen.

Örebro kommun köpte också in ett bostadshus i Mosås som låg nära ett industriområde. På tomten stod en friggebod och ett växthus. Nu står uthusen i stället på tjänstemannens egen tomt.

Tjänstemannen tycker att han gjorde kommunen en tjänst eftersom friggeboden ändå skulle bort. Han säger att han fick klartecken från Randi Andreassen på Kommunfastigheter att ta uthusen, men Randi Andreassen har en helt annan bild (se länken). Enligt henne skulle tjänstemannen sälja friggeboden för kommunens räkning.

Senare, när tjänstemannen har läst igenom artikeln, säger han att hans dåvarande chef Fred Lindroth godkände att han tog friggeboden.

- Ja alltså, vi var flera som diskuterade det här. Hade inte han tagit friggeboden så hade ju kommunen fått en kostnad, säger Fred Lindroth.

Han kände också till att tjänstemannen tog entrédörrarna från ett av husen i Mossberga.

- Jag reagerade inte på det.

Klicka på länken till höger för att lyssna på intervjun där den kommunala tjänstemannen till slut erkände att husen numera står på hans egen tomt.

LÄS MER om granskningen i söndagens NA.

Tjänstemannen tog dörrar och fönster från ett hus som kommunen köpt. Sedan sålde han dem privat.

TIPSA NA

Har du tips om hur det går till när kommunen säljer tomter eller löser in fastigheter? Hur reagerar du på artikeln?

Kontakta NA:s reporter Tina Enström på 019-15 50 25 eller [email protected]

Mer läsning

Annons