Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Här kör skolbussen slalom mellan bommarna

Järnvägsbommarna hade varit nere i över 40 minuter.Då tröttnade föraren av skolbussen – och korsade spåret genom att köra slalom mellan bommarna.Allt fångades på film som du kan se här ovan.

Annons

Det var i torsdags eftermiddag som händelsen inträffade vid järnvägsövergången i Avdala på vägen mellan Frövi och Kvinnersta. Där finns så kallade halvbommar som inte täcker hela vägbanan. Det gör det möjligt att kryssa sig igenom bommarna, trots att de är nedfällda.

Det gjorde föraren av den till synes tomma skobussen efter att ha stått tillsammans med andra fordon i den långa kön. Men det chauffören troligen inte visste om var att den olagliga manövern fångades på film av en person som anonymt sedan skickade bilderna till NA.

– Vi hade stått där i 40 minuter om inte mer, berättar en annan man som blev vittne till förarens olagliga manöver.

Han såg inte om det fanns några passagerare i bussen.

– Nej, det tänkte jag inte på, säger mannen som vill vara anonym.

Skolbussföraren var inte ensam om att korsa järnvägsövergången.

– Det var oerhört många som körde mot rött, berättar vittnet och fortsätter:

– Det är klart att man undrade varför de gjorde det, särskilt som en annan bil fick tvärnita framför tåget och lägga i backen. Det kunde ha smällt där om han inte hade tittat noga.

Chefen på taxibolaget som äger skolbussen hade inte hört talats om förarens tilltag när NA ringde honom.

– Det är inget som jag känner till över huvud taget, säger mannen.

Att det är bra sikt åt båda hållen vid övergången och att skolbussföraren var en av många som trotsade rödljusen spelar ingen roll, menar chefen.

– Det rättfärdigar ändå inte det beteendet, säger han.

Vad kommer ni att göra nu?

– Först och främst gäller det att få reda på så mycket uppgifter som möjligt så att vi kan identifiera och sedan prata med den berörda chauffören, säger chefen.

Taxibolaget kör på uppdrag av Länstrafiken – som heller inte har hört talats om det inträffade.

– Min spontana kommentar är att så här gör man inte. Antingen får föraren hitta en alternativ väg eller höra av sig till trafikledaren för råd, säger Tex Kihlström, chef för serviceresor på Länstrafiken.

Kihlström kan i det här läget inte säga om händelsen ska polisanmälas.

Ett spårfel gjorde att bommarna var nedfällda i en timme och en kvart, mellan 12.46 och 14.00, enligt Trafikverket.

– Jag vill skicka med en varning om att det är absolut förbjudet – och livsfarligt – att göra det skolbusschauffören gjorde. Även om bommarna varit nedfällda i en timme kan ju ett tåg komma när som helst, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

Mer läsning