Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Här lyfts jätteturbinen in

Efter branden på Åbyverket i oktober förra året är nu den nya turbinen på plats för att få fart på verkets elproduktion.

Annons

31 ton väger turbinen som lyftes in genom taket på Åbyverket i dag. Förutom turbinen lyftes en 12 ton tung växellåda in genom taket och i morgon lyfts en 65 ton tung generator in.

Det var under den kraftiga branden på Åbyverket förra året som anläggningen förstördes. Anläggningen var då liksom nu helt ny. Eon har satsat en miljard kronor för att minska koldioxidutsläppen från elproduktionen på Åbyverket i Örebro.

Branden utbröt när den nya turbinen skulle testköras. Den turbin som lyftes in i dag är exakt likadan som den som började brinna förra året.

- Vår utredning har visat att det inte var fel på konstruktionen, materialet eller prestandan utan det var en felinstallation av säkerhetssystemet som ledde till haveriet, säger Efwa Nilsson, regionchef på Eon Sverige.

Hur känns det att provköra den nya turbinen med tanke på vad som hände förra gången?

- Vi kommer följa arbetat mycket noggrant. Säkerhetssystemet kontrolleras en extra gång. Det blir både hängslen och livrem, säger Efwa Nilsson.

Eons satsning på en mer miljöanpassad elproduktion har därmed blivit försenad i över ett år. Men snart hoppas Efwa Nilsson att Åbyverkets elproduktion ska vara i full gång. Eon räknar med att den nya anläggningen ska minska Åbyverkets koldioxidutsläpp med 84 000 ton årligen.

- Det motsvarar 28 000 bensinbilar, förklarar Efwa Nilsson.

Mer läsning