Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Hunden Vilda räddar livet på Rocky

Rocky, 50 kilo rottweiler, fick krypa ner i sängen bredvid matte Madeleine när de kom hem sent i söndags kväll.

Annons

Det tyckte han var helt ok fast han hade nog aldrig riktigt begripit vilken dramatik han varit inblandad i och hur illa dagen kunde ha slutat om det inte varit för Vilda.

– Vi var ute och gick en runda på eftermiddagen, jag och Rocky och en bit före på stigen går min bror med familjens schäfer, plötsligt är det något en bit bort i skogen, ett rådjur eller en älg, berättar Madeleine Berglund.

Försvann in bland trädenRocky gör ett ryck och i ett huj är han iväg in bland träden med sitt koppel slängandes efter sig.

– Han överraskade mig helt och jag hade aldrig en chans att hålla kvar honom, han väger ju nästan lika mycket som jag själv, säger Madeleine.

Klockan var fyra på eftermiddagen och det var omkring 15 minusgrader när Rocky försvann i skogen. Det hände vid ett naturreservat nära Blackstahyttan i Kilsbergskanten.

Förvivlat sökande

Sökte med ficklamporNu började ett förtvivlat sökande i skogen efter Rocky. Efter någon timme mörknade det och man hämtade ficklampor för att kunna söka efter Rockys spår i mörkret. Madeleine ropade, skrek och grinade i kylan men fann ingen Rocky.

Vänner kontaktades och polisen. Timmarna gick och ingen Rocky.

En kompis till Madeleine sökte hjälp på Google.

– Hon hittade min hemsida och de kontaktade mig och frågade om jag kunde hjälpa till, berättar Johan Lindkvist.

Lär hundarna att spåraJohan bor i Eker men jagar i trakterna där Rocky försvann. Han arbetar med att träna sina spårhundar med målet att kunna jobba med eftersök på skadat vilt, efter till exempel trafikolyckor.

– Normalt spårar inte Vilda andra hundar men Rocky hade ju jagat en älg så Vilda spårade efter älgen.

Och närmare midnatt i mörkret och kylan, i ett otillgängligt parti, hittade de Rocky som satt fast med kopplet i ett snår.

Se Marina T Nilssons tv-inslag om hur det gick till när Vilda hittade Rocky.

Mer läsning