Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: "Jag ställer upp-knappen" till Örebro

”Jag ställer upp-knappen” som syftar till att stötta romer på hemorten kom i dag till Örebro. Den finns nu att hämta på Ica Maxi vid Eurostop och butiken Din bok på Storgatan.

Annons
Samson Yitbarek från organisationen Ex-cons levererade Hjärta till Hjärtas Ställ upp-knappar till bokhandeln Din bok på Storgatan och till Ica Maxi vid Eurostop.

På onsdagseftermiddagen levererade Samson Yitbarek från organisationen Ex-cons knapparna till de två utlämningsplatserna i Örebro.  

Inititativet till knappen som togs av en lärare i Linköping sprids nu på flera orter i landet. Knappen i sig kostar inget utan innehavaren bestämmer själv sitt bidrag.

– Vi tror att vi kan vara med och skapa en förändring. Vi har tillgång till ett nätverk med cirka 100 romska organisationer i Rumänien och just nu är vi igång på ett tiotal platser, säger Anders Holmefyr vid biståndsorganisationen Hjärta till hjärta som har tagit fram knappen.  

Organisationen satsar på hälsa, utbildning, boende och självförsörjning för romer i Rumänien och Bulgarien.

När biståndet fungerar kommer effekterna, resonerar Anders Holmefyr.

Han berättar att 140 familjer nyligen gav upp tiggeri i Frankrike och Danmark när de fick möjlighet att försörja sig genom grönsaksodling hemma i Rumänien.

En viktig faktor är att få fart på legaliseringsprocessen av mark för rumänska romer. De som bott i minst två generationer på en tomt har äganderätten till denna. Staten kompenserar kommunerna för marken men kommunerna måste inledningsvis finansiera processen.

– För detta och att starta företag inom traditionella näringar behövs kapital, säger Anders Holmefyr.

Organisationen arbetar tillsammans med aktionsgrupper runt om i landet för att sprida knappen.

I Örebro sker samarbetet med organisationen Ex-cons där personer med ett kriminellt förflutet hjälper varandra tillbaka in i samhället.

Knappen är redan etablerad bland annat på Gotland, i Strängnäs och Stockholm och har sedan starten i november inbringat cirka en halv miljon kronor.

Hjärta till hjärta har ett så kallat 90-konto och har administrationskostnader på mellan 15 til 16 procent. Organisationen är en av flera som driver långsiktiga projekt för romer i Rumänien och Bulgarien.

Mer läsning