Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Konditorn om det hemliga våffelreceptet

Under våffeldagen söker sig våffelsugna kunder till stadens konditorier.– Det är en speciell dag, säger Jakop Alp vid Hälls konditori.

Annons

Jakop Alp häller vant ner smet i våffeljärnet och vänder det upp och ner. Tre minuter senare är våfflorna klara. Vid Hälls konditori Stallbacken serveras belgiska våfflor, gräddade i 230 grader. Det är en tjockare typ av våffla som blivit allt mer populär i Sverige.

– Belgiska våfflor har tagit över mer och mer, säger Jakop Alp.

Även matskribenten Magnus Carlstedt ser att trenden med belgiska våfflor växer i år. För att göra belgiska våfflor krävs ett särskilt våffeljärn.

– För ett par år sedan kunde man inte köpa de här våffeljärnen i butik men nu kan man det, säger Magnus Carlstedt till TT.

Klassisk våfflelsmet innehåller vetemjöl, bakpulver, ägg, mjölk, smör och salt. Våffelreceptet som används vid Hälls konditori har Jakop Alp tagit fram tillsammans med ett antal bagare. Exakt vad smeten innehåller vill han inte avslöja.

– Det är vårt eget hemliga recept. En bra våffelsmet ska göra att våfflan blir frasig, inte seg och degig, säger Jakop Alp.

Jämfört med semmeldagen och kanelbullens dag är våffeldagen inte lika ansträngade för konditoriet. Men kunderna frågar ändå efter våfflor.

Jakop Alp tror att populariteten för den typen av dagar har att göra med exklusiviteten.

– Våffeldagen är ungefär som semmeldagen. När det inte äts varje dag året runt känns det på ett annat sätt. Det är en speciell dag, säger han.

Det verkar inte finnas några gränser för tillbehören kunderna önskar till våfflorna. Det kan vara allt från sylt och vaniljglass till grädde och nutella.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Jakop Alp.

Mer läsning