Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Örebro växer för miljarder

Artikel 1 av 8
Örebro växer så det knakar
Visa alla artiklar

Förra året passerade Örebro gränsen 140 000 invånare, och allt tyder på att stan bara kommer fortsätta att växa.
Se NA-tv om Örebros expansion genom att klicka på bilden ovan.

Annons
– Att Örebro växer så det knakar låter ju mest positivt, men själva ordet signalerar också en viss ansträngning, säger Örebros stadsarkitekt Peder Hallkvist.

På nästan varenda presskonferens eller politikermöte har vi hört orden: Örebro växer så det knakar. Och växer gör kommunen: Vid årsskiftet har örebroarna hunnit bli cirka 14 500 - om tio år tror man att befolkningen ökat med 17 000 personer till.

Stadsbyggnadskontorets uppgift är att se till att det finns förutsättningar för stan att växa. Byggrätter för 3000-4000 bostäder finns klara, och varje år ska det helst göras plats för ungefär 600 lägenheter och 100 villatomter till.

Fler örebroare ger också underlag för större utbud av kultur, nöjen, butiker och kaféer – alltså mer av det myllrande stadsliv som många söker i city.

– Örebro börjar bli en liten storstad i stället för en stor småstad, säger Anita Iversen, planstrateg på Örebro kommun.

Men reaktionerna är inte alltid bara positiva.

– Vi vet att förändringar nästan alltid upprör, oavsett om det gäller vägar eller nya bostäder som ska byggas, säger Örebros stadsarkitekt Peder Hallkvist.

De senaste tio åren har mycket handlat om att förtäta och förvandla centrala områden. Ett exempel är Eyrafältet, som fått nybyggda lägenheter ”där det tidigare mest växte sly” kombinerat med en satsning på sportarenorna.

Centrala Örebro är ett rutnät av gator, och när staden växer tänker man sig att det ska fortsätta växa på samma sätt, kvarter för kvarter. Idealet är att bygga blandat, bostads- och kontorskvarter med restauranger och affärer i bottenplanet, precis som man kan se vid de nybyggda husen efter Österplan.

Ju mer tät och blandad staden blir, desto mer stök och trängsel måste örebroarna kanske också acceptera. Peder Hallkvist ställer frågan om var sak måste ha sin plats i staden, eller om det viktiga är att vara uppmärksam när det krockar för mycket på ett ställe. Som exempel tar han Kungsgatan.

– Ibland står det en transport mitt i gatan och ibland är det väldigt många cyklar parkerade. Men det är också en del av stadslivet, och på något sätt fungerar det.

Peder Hallkvist återkommer till ordet knakar: Det kan också tolkas som att det inte går att ha full kontroll hela tiden. Han menar att det finns en oro för kaos, men sen är folk villiga att acceptera lite kaos - ja, de kanske till och med dras dit för en känsla av stadspuls.

Missa inte: NA-tv om Örebros expansion. Hör visioner från både "vanliga" örebroare och politikern som har det största ansvaret för området.

FAKTA - byggplaner nära centrum:

Kvarteret Mejeriet: Cirka 1,2 kilometer från city, byggyta kanske 50 000 kvadratmeter, 500–600 bostäder, planerad byggtid 2014–2019, ingen uppgift om investeringskostnad.

Kvarteret Husaren: Norrcity (vid Karolinska skolan). 9 000 kvadratmeter kontor och bostäder. Byggstart 2014, investering runt 350 miljoner.

Gustavsviksområdet: 1,5 km från centrum. 100 000 kvadratmeter byggyta till bostäder, kontor och hotell. Byggstart 2014, investering cirka 2,5 miljarder.

Universitetsplatsen: Cirka 3 km från centrum. 15 000 kvadratmeter kontor och 5 000 kvadratmeter studentbostäder. Byggs 2014-2020, investering cirka 500 miljoner.

Gamla postterminalen: Centralt. 39 000 kvadratmeter kontor, byggstart 2015, investering cirka 1 miljard kronor.

Österplan: Cirka 1,5 km från centrum. 35 000 kvadrat för bostäder, handel och kontor. Byggstart 2016, investering cirka 1 miljard.

Södra Ladugårdsängen: Ungefär 2 km till centrum. 120 000 kvadratmeter byggyta till 1 200 ‑1 500 lägenheter, byggstart 2015, investering 4–5 miljarder kronor.

Pappersbruket: Cirka 2 km till centrum. 100 000 kvadrat byggyta för 1 000-1 200 nya bostäder. Möjlig byggstart 2016, investering cirka 3-4 miljarder.

Kulturkvarteret: Centralt. Arkitekttävling pågår.

Bild: Lennart Lundkvist

Läs hela serien i NA:

Del 1. Här byggs det så det knakar

Del 2. ... nya skolor behövs också

Del 3. Trafikproblemen växer med staden

Del 4. Örebro växer – var är jobben?

Läs hela serien i papperstidningen eller e-tidningen. Det går även att köpa ett digitalt lösnummer.

Alla artiklar i
Örebro växer så det knakar