Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Spara el - bygg egen vindpark

Entusiasterna har samlats. Ord om generatorer och regulatorer, volt och ampere flyger i luften. Blandat med det väldigt jordnära:
– Hur länge kan grädden vispas med elvispen efter laddning med de där batterierna?

Annons

Varje måndagskväll träffas de, två kvinnor och sex män, i ett klassrum på Tullängsskolan. Alla med samma mål – att skapa sin egen energikälla. Med Olle Oskarssons ledning tar de reda på allt. Det kluras och beräknas. Fördjupas i detaljer. Om trådbredd och spolar, om ledningsbredd och parallellkopplingar. Om hur kul-lagren i vindkraftverket hemma i trädgården ska skyddas mot regn.

Ingen detalj är oviktig för en hemmabyggare. Oavsett om det är vind, sol eller biomassa som tas till vara.

– Och ingen fråga är för dum, säger Lotta Peterson, kursdeltagare.

Hon är teknikintresserad men har inte specialkunskap.

– Stort intresse och engagemang, det är viktigast för att klara det här.

– Jag trodde det skulle bli jag och så ett samlat gäng gubbar på kursen. Så är det inte. Vi är ju två kvinnor. Och så är det helt klart att ingen ska känna sig utanför för att man inte kan allt.

Lotta tänker satsa på varmvatten i sommarstugan, med solvärmens hjälp.

– Jag diskuterade alternativa energikällor med min man, och sa att det borde finnas kurser. Nästa dag såg jag annonsen om den här kursen, berättar hon.

Alla på kursen har planer, det mesta i mindre skala som komplement till annan energi. Flera talar om solfångare och solenergi, några om vindkraftverk.

– Jag grunnar på vatten. Inte vattenkraft med dammar och forsar, det är så stort. Nej, jag tänker mer på vattnets naturliga rörelse, berättar Lars Ek.

Mer vill han inte avslöja.

– Det får bli vad det blir. Viktigast är att det finns tankar om utveckling av alternativa energikällor, även i mindre skala, säger han.

Bakom kursen står Uppfinnarföreningen i Örebro och ABF.

– Vi vill ta tillvara på Olles kunskap, och så får vi använda lokalerna här på Tullängsskolan. Det är en fantastisk möjlighet, säger Ove Nilsson, kursdeltagare och dessutom ordförande i Uppfinnarföreningen i Örebro.

– Synd bara att medelåldern är hög. Ungdomarna behövs för framtiden, säger Lotta.

Mer läsning