Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Tårtkriget inför Marknadsafton

Vad får man om man blandar 200 kilo marsipan, 60 kilo ägg, 30 kilo socker, 30 kilo mjöl, 200 liter grädde, 40 kilo hallon och 40 kilo kokt vaniljkräm? Jo, 100 meter prinsess-stubbe!

Annons
Olivia Hansson och Jesper Andersson på Jeremiasbageriet i färd med att baka 100 meter prinsess-stubbe.

För den som gillar tårta är det bara att stega iväg till Wadköping på torsdag. Eller Stortorget. Eller både och.

För på båda ställena serveras det tårta. 100 meter prinsess-stubbe närmare bestämt.

Jeremiasbageriet fick i uppdrag att göra en 50 meter lång tårta, i samband med att Wadköping firar 50 år i dag.

Kort därefter kom samma beställning från City Örebro. Marknadsafton firar nämligen också 50 år som arrangemang.

I onsdags morse åkte ingredienserna och kavlarna fram på bakbordet inne i Jeremiasbageriet. När NA tittar in har man bakat närmare 15 meter.

Chefen Daniel Fredhe är lugn:

– Det här blir superbra. Det blir som en zorbadans. Takten kommer bara att öka, säger han, samtidigt som han assisterar bagarna Olivia Hansson och Jesper Andersson.

Bagarna kommer att transportera alla de halvmeterlånga bitarna i en och samma last på torsdagen och sätta ihop delarna på plats.

Den ena tårtan dukas upp på Bertil Waldéns gata i Wadköping. Den andra på mitten av Stortorget.

Totalt blir det närmare 1 400 bitar.

Är det här något för Guiness rekordbok?- Nej, då måste man baka längre än så. Men vi har nog aldrig bakat en så lång tårta, säger Daniel Fredhe.

Extern länk: Se världens längsta tårta!

Mer läsning