Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Tradition möter modernt

Gruppen Somas Express är en grupp av sommarjobbande ungdomar. Med hjälp av fyra koreografer har de satt ihop en dansuppvisning som blandar folkdans med modern dans.

Annons
Samos Express övar i Wadköping inför uppvisningarna.

I dansuppvisningen har man improviserat fram dansnummer som lyfter fram den traditionella svenska folkdansen som möter det moderna idag. På scenen ser man klassiska folkdanssteg blandat med moderndans. Som rekvisita används förkläden som ska ge en smak av folkdräkten samtidigt som de tolv dansarna har sina moderna kläder på sig.

Vissa scener har improviserats fram av ungdomarna själva. Genom en typ av visklek har de fått hjälpas åt att tolka det folk säger och uttrycka det. Här har även de i Somas Express lagt in erfarenheter från deras egna liv. Det lyfts fram hur ungdomarna själva har lärt sig saker i livet och vem de har lärt de av. Korreograferna har också jobbat med ungdomarnas tolkning av folkdans.

Det hela är ett projekt som pågått under fyra veckor som avslutas med sex uppvisningar i slutet på veckan. Idén att blanda folkdans och moderndans kom från korreograferna som själva har lång erfarenhet av antingen moderndans eller folkdans. Deras idé var ett tema som föll arrangörerna Fröjdans, Kävesta folkhögskola och Örebro läns Landsting i smaken och projektet pågår nu i Wadköping i Örebro.

Tolv ungdomar i 16-17-års åldern valdes ut och anställdes av Örebro läns Landsting som feriearbetare. Tillsammans med de fyra korreograferna Linda Reinered, Martina Lindh, Erika Palm, Linn Ragnarsson ger de nu en dansuppvisning som korreografen Linda Reinered hoppas ska ge publiken en ny syn på svenska traditioner. För de som är intresserade kommer man efter den sena föreställningen på torsdag få chansen att själv prova på att dansa folkdans.

För mer information om föreställningarna: www.orebro.se/7736.html

Musik i inslaget

Snabbvalsen-Räfven

Emma-The original Swedish Arvika blues breakers

Dead indeed-Nils Petter Molvoer

Musiker i föreställningen

David Sjöberg, nyckelharpa,

Martin Lundin, Cajon(slagverk)

Mer läsning

Annons