Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namn och bild i NA påEliasson var självklart

Det var självklart att namn och bild på Niklas Eliasson, som misstänks för flera våldtäkter i Örebro, skulle publiceras. Frågan har varit när. Det säger Ulf Johansson, NA:s chefredaktör.

Annons

I torsdagens NA publicerades namn och bild. Det gav reaktioner på na.se, reaktioner som delvis var mycket kritiska.

– Vi har noga vägt tidpunkten för publiceringen med hänsyn till offren, till den misstänkte och till hans anhöriga. Det vanliga är att man väntar till dess att någon är dömd, men nu ansåg vi att det var läge, säger Ulf Johansson.

Flera faktorer

– Åtal ska väckas, han har erkänt, det finns teknisk bevisning så skuldfrågan är belagd – det är faktorer som gjorde att vi beslutade om publicering.

Varför har det varit så självklart för dig att Eliassons namn och bild ska publiceras?

– Serievåldtäkterna i Örebro är ett av de mest uppmärksammade brotten i Sverige i modern tid. Då är en publicering ganska självklar.

I kritiken på na.se finns frågan om NA måste bli som kvällstidningar, och väcka uppmärksamhet för att öka försäljningssiffrorna.– Nej, vi gör inte alls som kvällstidningarna, de publicerade tidigt. Vi har väntat mycket länge, svarar Ulf Johansson.

– Jag är dessutom övertygad om att vi inte säljer ett enda lösnummer på den här publiceringen.

På na.se frågar man varför inte namnet på den mordmisstänkta mamman i Örebro publicerats på samma sätt.– Hon har inte erkänt och det finns inte belagt vad som hänt.

Har NA påverkats av att det finns så mycket offentliga uppgifter på internet, om saker som media inte brukar skriva om?– Den här namnpubliceringen har inte påverkats av det.

– Men vi påverkas av det rent allmänt. Vi måste i våra överväganden ta med att det finns många uppgifter om händelser och människor som är allmänt kända. Det påverkar vad vi skriver. Men det behöver inte nödvändigtvis innebära att vi kan skriva mer.

Mer läsning

Annons