Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Hesa Fredrik ljuder samlas gänget

Hörde du mistluren?
Exakt på slaget klockan 15 i måndags, tjöt Hesa Fredrik igen.

Annons
Tyfon på taket. På 22 ställen i Örebro finns tutorna. De drivs av tryckluft via en kompressor och luftbehållare. Behållarna är stora och klarar minst fyra larm innan de är tomma på luft. Ljudsändarna levererar 140 dBm, på en meters håll.

Hesa Fredrik, det är smeknamnet på sirenen som varnar för fara.

Det är en kvarleva från andra världskriget då signalen skulle larma för bombflyg.

Numer har de här tyfonsignalerna blivit ett system för att varna allmänheten vid civila olyckor.

Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas signalen, och i går var det alltså dags.

Signalen som testas är den som betyder viktigt meddelande till allmänheten. När man hör den ska man gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och kolla nyhetssändningar i radio, tv eller internet.

Senaste gången någon hes hals i Örebros närhet larmade för skarpt läge var 2003, i Hallsberg.

– Det var i och med att gas strömmade ut efter att en järnvägsvagn med koncentrerad salpetersyra körde in i en stoppbock, säger Anna Henningsson, på Nerikes Brandkår.

Gjorde folk rätt då, alltså att man gick in och stängde om sig?– Många gjorde det, men det fanns också vissa som trodde att bara vi provade larmsystemet.

I Örebro finns 22 tutor i drift, strategiskt placerade på olika platser. Tutorna sätts i gång av brandkåren, och det sker genom att man vrider på en nyckel.

Några klagomål på tutorna säger sig inte Nerikes Brandkår ha fått.

– Däremot kan det hända att folk ringer om någon tuta mot förmodan inte skulle låta, säger Anna Henningsson.

Men varför kallas tutorna för Hesa Fredrik? Enligt uppgift var det Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist som myntade uttrycket när systemet testade för första gången 1931.

Han uppkallade den efter sig själv eftersom han var förkyld och lät lika hes som tutorna den dagen de provades.

Hesa Fredrik är förstås ett varningssystem – men man kan också, som artisten Klasse Möllberg, använda testsignalen för att kalla i hop kompisgänget.

– Vi var ute några stycken en kväll för tio år sedan och sa: ”vi måste försöka träffas oftare, men frågan är när”. Då bestämde vi att träffarna skulle hållas när Hesa Fredrik tjöt, berättar Klasse Möllberg.

Även om Hesa Fredrik numer endast tjuter en gång i kvartalet, så träffas gänget den första måndagen i varje månad.

– Vi äter gott och har det mysigt. Och jag har sett till att ha tutsignalen i min mobiltelefon så vi kan lyssna på den, säger Klasse Möllberg.

Handen på nyckeln. Tyfonsignalen Hesa Fredrik startas genom en nyckelvridning. Larmsystemet ska inte kunna startas av misstag.
Samling kring Hesa Fredrik. Artisten Klasse Möllberg har varningssignalen som ett riktmärke när kompis-gänget samlas. Bilden från en spelning för Electric Banana Band, där Klasse är med.

Hesa Fredrik

Viktigt meddelande-signalen har en sju sekunders ton, 14 sekunders paus, under minst två minuter. När du hör den ska du gå in och stänga fönster och ventilation, och invänta information på radio, tv.

Fram till 1961 testades Hesa Fredrik en gång i månaden för att se att allt är okej, sedan blev det en gång i kvartalet.

Hesa Fredrik systemen ägs av Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, men sköts av kommunerna.

Varningssystemet infördes under andra världskriget, men endast i kommuner som ansågs ha ett krigsmål. Därför blev vissa kommuner utan systemet, i Örebro län, Lekebergs kommun.

MSB tittar på att införa varningar på andra sätt via nya media, då främst mobiltelefoner och internet. Ett förslag är lagt till regeringen.

Mer läsning

Annons