Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När jag ser priserna kan jaginte förstå hur det går ihop”

 – Jag förstår att ni har haft svårt att hitta uppfödare av Kravgrisar här i länet, säger Leif Kinner, i Hällebytorp i Närkes Kil, när han får veta att NA har sökt uppfödare inom Örebro län.

Annons

Han är den ende av lite storlek, bredvid några gårdar med bara enstaka grisar.

– Men jag har inga suggor, så här föds inga smågrisar. Jag köper dem från en Kravgård i södra Sverige, berättar Leif.

Nu har han ungefär 95 smågrisar som växer för att gå till slakt.

– Men jag har haft svårt att hitta smågrisar att köpa, jag har fått leta.

För ungefär tio år sedan ställde Leif Kinner om till Kravgrisar. Hela gården i övrigt var Kravcertifierad, så det var ett självklart steg. Och han konstaterar samma sak som Carina Andersson på Högsta gård.

– Det är lite bättre ekonomi att ha Kravgrisar.

– Det verkar ju vara ständig rea på konventionellt griskött i butikerna. När jag ser priserna kan jag inte förstå hur det går ihop. En del är billigare än vad det kostar att få fram, som rökt skinka bland annat.

Men att ställa om produktionen till Krav kan innebära stora kostnader för den som har investerat i stora grishus, konstaterar Leif. Och så nämner han det som borde vara viktigast när det handlar om mat:

– Smaken på Kravgris är mycket bättre än på konventionellt griskött, det har forskare vid Örebro universitet kommit fram till i smaktester. Grisköttet får den största förbättringen, när det går från konventionellt till Krav. Nötkött och lammkött förändras inte lika mycket.

Mer läsning

Annons