Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 17 miljoner kronor till ny forskning för Universitetet

Fem forskningsprojekt på Örebro universitet har beviljats ekonomiskt stöd från KK-stiftelsen. Nära 17 miljoner kronor kommer stiftelsen att bidra med till forskning inom bland annat naturvetenskap, medicin och marknadsföring.

Annons

KK-stiftelsen stödjer projekt mellan lärosäten och näringslivet. Som krav har stiftelsen att det i projekten förutom ett universitet eller en högskola också ingår minst två företag.

"Vi arbetar med att bygga upp starkare samarbeten med näringslivet. KK-stiftelsens projekt är en viktig del av detta. Att knyta kontakter med näringslivet stärker både forskning och utbildning – och dessutom gör det näringslivet konkurrenskraftigt", säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Projekten som får stöd av stiftelsen ska bland annat forska kring hur vissa parametrar påverkar åderförfettning, hur man kan ta fram en förenklad klassificeringsmetod för avfall och hur inandning av kvarts- och dammpartiklar påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Några av företagen som ska delta är LKAB, Karlskoga energi och miljö, Stena Recycling International AB och Global Castings Guldsmedshyttan AB.

Foto: Troy Enekvist

Mer läsning

Annons