Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närke-gubben är på gång

Visst blir det jordgubbar från Närke till midsommar. Men dessvärre inga stora mängder.

Annons

– En och annan liter får vi ihop, men den stora massan får nog lita till sydsvenska eller belgiska jordgubbar i år, säger odlaren Göran Lindgren på gården Råsta i Stora Mellösa.

Göran Lindgren är ute i planteringsraderna och lägger skyddande halm bland plantorna när NA ringer. Sammalagt odlar Göran åtta sorter, bland dem Sonata som Göran tror mycket på.

– En ny sort för mig med stora bär med mycket smak som inte kräver så mycket bekämpningsmedel.

Men årets skörd är sen i starten.

– Räkna inte med några Närke-gubbar till midsommar. Jag har visserligen stoppat en eller ett par i munnen redan, men de stora mängderna blir klara först veckan efter midsommar, tror Göran.

Problemet är inte den kalla vintern utan snarare den kalla månaden april.

– All snö i vintras var bästa tänkbara läge för plantorna. Snötäcket skyddade dem. Däremot var det för kallt i april, med minusgrader nästan varje natt. Processen kom helt enkelt inte igång, säger Göran som också odlar potatis.

Den första färskpotatisen tog han upp den 10 juni, samma dag som hustrun fyllde 50.

– Vi firade med hela 14 kilo och det ser ut som det kan bli lite till försäljning före midsommar, säger Göran Lindgren, som enbart har gårdsförsäljning.

– Om jordgubbarna är sena i år så är potatisen bättre på att hålla tidtabellen. Jag satte den 24 april med fint utsäde från Skottland. Sedan har potatisen fått växa under fiberduk och nu ser det riktigt bra ut.

– Glöm vanlig semester. Är du jordgubbsodlare måste du brinna för det. säger han.

Hur äter du själv helst gubbarna?

– Jordgubbskräm med mjölk. Fast en solvarm gubbe direkt från landet är inga fel.

Mer läsning

Annons