Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närvaro viktig för att förhindra våld

Efter senaste veckans upplopp i Stockholmsförorten Husby har polisen fått hård kritik. Bland annat för att tala mer med batonger än ord med de upprörda ungdomarna. Men i Örebro fokuserar polisen på just dialog för att förebygga konflikter.

Annons

– Saker och ting kan alltid hända. Men det är viktigt att påpeka att det här har ett väldigt komplext orsakssamband. Det kan handla om många olika faktorer som till exempel politiska beslut, utanförskap och arbetslöshet, säger Fia Lundbäck, biträdande operativ chef vid Örebropolisen.

God beredskap

Även i Örebro följer man oroligheterna i Husby med stort intresse. Enligt Lundbäck har Örebropolisen god beredskap, framför allt tack vare ett väl fungerande samarbete med andra aktörer i stadens olika stadsdelar.

– Vi har ett jättebra nätverk med bland andra Örebro kommun, Öbo, skolan och fältare. Det ger oss naturliga kontaktvägar och en gemensam utgångspunkt, även om alla aktörer har olika roller. Det viktiga är att vi alla är känselspröt och håller varandra informerade, menar Lundbäck.

Dialog i fokus

– Vi har personal ute i stadsdelarna och fokus ligger på dialog. Det är viktigt att ha en närvaro även när det inte sker något, för att skapa tillgänglighet och inte konfrontation.

Förhoppningen är att kunna förhindra att en extrem situation som den i Husby i förväg. När den väl har urartat handlar polisen arbete främst om att återställa lugnet och fungera som plåster på oroligheterna. Då kan våldsamma sammanstötningar bli oundvikliga.

– När det sker är det ett misslyckande. Vi har våldsmonopol och i den mån vi måste säkerställa människor och byggnader, som är vår uppgift, brukar vi ibland våld.

Mer läsning

Annons