Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa vecka tas besluti våldtäktsutredningen

Polisledningen i Örebro tar nästa vecka beslut om hur utredningen om de ouppklarade kvinnoöverfallen i Örebro ska skötas i fortsättningen.

Annons

Rikskriminalen och Örebropolisens utredare har haft ett möte men det blev inget beslut om fortsättningen.

- Man kom fram till att avvakta till kommande vecka eftersom vissa saker behöver diskuteras vidare, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Det som ska beslutas är bland annat hur många utredare som kommer att jobba med utredningen fortsättningsvis, i vilken omfattning Rikskriminalen ska medverka och vilken inriktning utredningen ska ha .

Två gärningsmän

Det finns sedan september förra året fyra ouppklarade överfallsvåldtäkter och sju våldtäktsförsök , brott som polisen misstänker att två olika gärningsmän står bakom. Uppgifter som offren lämnat och annan information polisen har tyder på det.

Det senaste överfallet i raden av brott inträffade i maj.

- Att det inte hänt något sedan dess kan bero på många olika saker. Det är inte ovanligt med uppehåll i en våg av brott. Det kunde vi exempelvis se i fallet med Hagamannen i Umeå.

Vad kan orsaken vara?- Gärningsmannen kan ha flyttat. Han kanske har blivit rädd på grund av den uppmärksamhet fallen inneburit eller det har hänt något med honom personligen. Orsaken går bara att spekulera i, säger Torbjörn Carlson.

Kan gärningsmannen, eller männen, bo på annan ort och bara finnas i Örebro ibland?- Ingenting går att utesluta.

Drygt 400 män har hittills topsats i polisens arbete med att få fram dna som stämmer in på gärningsmannen, eller gärningsmännen. De som kallas till topsningen är inte misstänkta för brott och topsningen är främst inriktad på män i 20-30 årsåldern.

- Den går lika mycket ut på att utesluta gärningsmän.

Mer läsning

Annons