Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätet skrämmer bort örebroarna

Sedan skyddsnätet på Svampens terrass sattes upp i april märks en stor skillnad i antalet ortsbor som fikar på kaféet. Samtidigt är alla överens om att det är viktigt med säkerheten.

Annons

– Turisterna är fortfarande här, men det är jättetydligt att det inte är lika många örebroare som kommer hit nu, berättar Jasmine Fridljung som arbetar på kaféet i Svampen.

Det är personalens samlade bild av hur besökarantalet förändrats sedan skyddsnätet satts upp på byggnaden.

Många frågorEfter händelserna i mars, där en person hoppat från tornet och en annan hotat att göra samma sak, byggdes en gallerbur upp runt hela terrassen. Personalen får många frågor om det.

– Många undrar om det ska se ut så här nu. Men få har missat det som har hänt. Visst har lite av charmen med utsikten förstörts, men besökarna förstår ändå att det är viktigt att nätet finns där, säger Jasmine.

”Fånge i en bur”

Även besökare på plats under lördagen har åsikter om bygget.

– Bort med det! Man känner sig ju som en fånge i en bur, säger örebroarna Monika Pärneblom, Anders Andersson och Martin Andersson.

Trion är på Svampen för att fika på kaféet, som de gjort många gånger förr. Samtidigt som de konstaterar att skyddsnätet kunde vara snyggare har de full förståelse för att det behövs för säkerheten.

– Men det går ju inte att ta kort på utsikten nu genom nätet. Det är inte så kul för turister, säger Monika.

Plexiglas

Anders Andersson har en idé om ny utformning.

– Det skulle kunna vara plexiglas runt hela, då går det att fota.

Själva kommer de ändå att fortsätta besöka Svampen för att fika.

– Svampen är ju Svampen, hit måste man ibland, konstaterar Monika.

Just plexiglas har flera besökare föreslagit till kafépersonalen.

– Det finns de som varit på andra höghöjdställen och sett att det finns sådant glas där. Vi säger åt dem att de kan ringa till kommunen och föreslå det, berättar Jasmine Fridljung.

Permanent lösning

Någon information om när nätet kan tänkas bytas ut har de inte fått. Örebro kommun och Tekniska förvaltningen påbörjade arbetet med att hitta en permanent lösning i april.

– Vi är tacksamma för att nätet sattes upp, men jag hoppas att det kommer upp något finare sen, säger Jasmine Fridljung.

Mer läsning

Annons