Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätet tar död på bokhandeln

I snart 17 år har Jan Österberg sålt böcker på Storgatan men nu går det inte längre.

Annons

Det är en dunderförkyld Jan Österberg som tar emot i butiken. Faktum är att han inte tänker öppna den här dagen. Han sätter i stället en lapp på dörren och talar om att han är sjuk. Men det tar emot. Sjukskriva sig är inget för enmansföretagare.

– Det har bara hänt en gång tidigare på 17 år. Då fick jag ringa till butiken här bredvid och be dom sätta upp en lapp på dörren, berättar han.

Annars har Jan varit i sin bokhandel i stort sett varje dag sedan han drog i gång verksamheten. Under de bra åren kunde han ha en anställd som stod i kassan. Själv sysslade han med böckerna, tog fram det som behövdes från lagret, beställde nya och rensade ut. Men allt började egentligen med ett antikvariat.

– Jag jobbade först i Westlings bokhandel på pappersavdelningen. Men sen gjorde jag min hobby till ett yrke. Christer Klingberg hade startat Bergslagens antikvariat i Nora, i mitten av 80-talet flyttade han över till Örebro och jag kom med i bilden. Efter något år drev jag sedan antikvariatet själv, först på Kungsgatan och sedan här på Storgatan.

Men nu har du bara nya böcker?

– Ja, först hade jag en mix och sen bara nytt.

Funkade det inte med begagnade böcker?– Jag var tvungen att välja vilket ben jag skulle stå på. Jag blev varken bra på det ena eller det andra när jag försökte ha båda. Så det fick bli nytt.

Men egentligen ligger de gamla ovanliga böckerna närmast Jan Österbergs hjärta.

– Jag tyckte om att leta reda på sällsynta, vackra böcker, berättar han och erkänner att han egentligen inte läser så mycket själv.

Skönlitteratur är inte hans grej, det är mer boken i sig som han tycker om.

– Mitt stora intresse är böcker som objekt, att samla och hitta något kul och udda.

Att driva en bokhandel, det är något romantiskt över det, eller hur?– Ja, folk brukar sucka och säga att de skulle också vilja ha en bokhandel, och böcker är en mysig produkt att hantera. Samtidigt är en bokhandel ett vanligt företag som måste gå ihop sig.

Nu säljer du ut och stänger i april. Hur kommer det sig?– Det är flera samverkande faktorer men störst är att näthandeln har tagit så stor del av marknaden. Folk har tagit till sig vanan att sitta vid datorn och köpa böcker. Men jag tror att man kommer att sakna bokhandeln när den försvinner.

Men det var fler faktorer?– Ja, Norrcity är inte heller längre vad det varit och alla ombyggnationer, vi var avspärrade här en hel sommar när de gjorde om Järntorget, har inte gjort det hela bättre.

Vad ska du göra sen?– Jag har företaget kvar men inte butiken. Jag har ett externt lager och ett stort berg av böcker som jag inte kan avveckla på studs. Jag har ju inte råd att sluta jobba heller så jag leker med tanken att hitta en mindre lokal, eller ha tillfällig försäljning på marknader och mässor.

Han ser sig om butiken och fortsätter:

– Jag ville gärna fortsätta här men jag klarar det inte. 2007 var mitt bästa år, sedan har det gått nedåt. Jag har tappat mer än halva omsättningen på fyra år. Nu kan jag inte fortsätta kämpa längre.

Mer läsning

Annons