Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattbussarna fortsätter gå

Vid ett extrainsatt möte om kollektivtrafiken bestämdes i dag om extraturer i den nya bussturlistan - så att det inte blir sämre nattrafik än i dag.

Annons

Den omdiskuterade nya bussturlistan, som bygger på ett nytt linjenät, gäller från den 1 april. I den nya turlistan saknas nattbussar till en del bostadsområden.

- Det går vi in och styr upp nu, säger Fredrik Persson (MP), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor.

Han lovar att det kommer att gå bussar till alla de områden dit det går bussar i dag.

Vad innebär det för extrakostnader för kommunen?

- Det vet vi inte än.

Dagens extrainsatta möte med företrädare för de politiska partierna var egentligen inte ett möte som hade befogenhet att besluta om att köpa mera busstrafik.

- Vi kommer att ta ett formellt beslut på mötet med programnämnd samhällsbyggnad den 6 april, säger Fredrik Persson.

Då har den nya turlistan redan börjat gälla. Och de extrainsatta nattbussarna har börjat rulla också. Till det mötet vet politikerna också hur mycket extra det här kommer att kosta.

Hur kan du  lova att nattbussarna blir kvar utan att känna till hur mycket extra det kostar?- Jag vet att vi kommer att lösa det här.

Kosta vad det kosta vill, alltså?

- Nej, Jag vet att vi löser det. Även om vi inte har fått ett pris från Länstrafiken, så går det ju att räkna på kostnaderna. Men jag vill inte förhandla via media.

Den politiska oppositionen är starkt kritisk till kommunledningens hantering av frågan.

- Den borgerliga majoriteten har nu fullt sjå att lappa och laga i kollektivtrafiken. Men tyvärr ogenomtänkta lösningar och till okända kostnader, säger Marie Wirde, vänsterpartiets ansvariga i samhällsbyggnadsfrågor i Örebro.

- Meningen var ju att vi skulle få en snabbare och effektivare kollektivtrafik. När man tittar i turlistan så blir de ju ibland till och med sämre turtäthet, säger Marie Wirde.

Det tycker Fredrik Persson är ett orättvist omdöme.

- Det kommer att bli betydligt mer trafik. Om man jämför förra sommarens turlista med den nya så är det en 60-procentig ökning av trafiken, säger Fredrik Persson.

Varför natturer tappades bort när den nya turlistan konstruerades kan Fredrik Persson inte ge svar på.

- Det är nog en kombination av misstag som gjorts både i kommunen och hos Länstrafiken. Det där har vi inte rett ut till fullo än, säger Persson.

Mer läsning

Annons