Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandring under valborg

På valborg träffas många unga och festar. För att möta det kommer såväl fältassistenter som polisen att finnas ute på stan, och man inbjuder även vuxna att nattvandra.

Annons

Det är en tradition att ungdomar träffas och festar på valborg. Många sköter det jättebra, medan andra dricker och några prövar narkotika. För en del ungdomar är det första gången de prövar alkohol.

– Vi kommer ha nästan hela gruppen fältassistenter ute. Det innebär två på dagen och sju på kvällen. Det är en stark mobilisering på det sättet, säger Jim Holmblad, enhetschef på den förebyggande enheten.

Polisens erfarenheter är att det kan bli en stökig kväll. Efter firandet vid Slottet stannar många ungdomar kvar vid Järntorget och Storbron. Polisen kommer tillsammans med fältassistenterna att synas ute på stan. Om ungdomar påträffas med alkohol görs en polisanmälan och föräldrarna kontaktas.

– Målet är att skapa en trygg, trevlig och bra stämning där ingen kommer till skada. Det yttersta ansvaret har dock föräldrarna, säger Magnus Johansson, biträdande närpolischef i Örebro.

I samarbete med Simon och NBV bjuder kommunen och polisen in vuxna att nattvandra i grupp. Man ska samlas klockan 20 vid Rådhusets entré.

– De ska finnas till hands som vanliga vuxna och nyktra. Om det är många vuxna ute får det en lugnande effekt, säger Jim Holmblad.

De ges först en information var det kan var bra att visa sig. De som kommer själva får en grupp att gå med. De får även telefonnummer till polisen och filtarna.

– De är ute som vuxna, och ska inte agera som fältassistenter. Däremot kan de ringa fältassistenter om de träffar på någon som behöver hjälp, säger Jim Holmblad.

Mer läsning

Annons