Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturbevakare oroas av hot

De kommer oftast genom brev eller telefonsamtal. Ibland blir det konfrontationer. Tjänstemännen för rovdjursfrågor hos länsstyrelsen utsätts för hot och det är en tillvaro de lärt sig leva med.

Annons
Lärt sig leva med hot. Naturbevakaren Kjell Johansson är en av tjänstemännen som har hotats i sitt jobb.

Hoten kommer från båda lägren, för eller emot varg.

– Tyvärr är det vissa extrema yttringar på båda kanter som med lite otrevliga metoder framför sina åsikter, säger Kjell Johansson, naturbevakare hos länsstyrelsen i Örebro.

Enligt en enkät som Svenska Dagbladet gjort har tjänstemän på 13 av landets 21 länsstyrelser drabbats av hot.

Kjell Johansson jobbat inom länsstyrelsen sedan 2003 och har själv råkat ut för hot i sitt arbete.

– Senast jag personligen utsattes var 2007 men jag har kolleger som drabbats under det senaste året. Det kommer och går i vågor men det har varit incidenter som lett till polisanmälan, säger han.

Enligt Kjell Johansson kommer hoten oftast via brev eller telefon men ibland konfronteras tjänstemännen av någon som vill framföra sina åsikter.

– Någon gång ibland kan man få uppleva hotfulla situationer ute i fält. Det är oftast personer som inte förstår vad myndigheten håller på med eller begriper vad vi gör.

Han poängterar att de allra flesta möten med människor är trevliga och roliga.

– Det är i undantagsfall som det blir hotfullt eller otrevligt. De allra flesta möten är kul, säger Kjell Johansson.

Men det är undantagsfallen som gör att ändå blir ett problem och tjänstemännen har fått inse att hoten kan komma närsomhelst.

– Det är ändå så att det finns en liten osäkerhet kring när, var och hur det ska uppstå någon sådan situation, säger Kjell och fortsätter:

– Jag har förståelse för det eftersom det är så mycket åsikter som florerar i media och överallt så man vet inte riktigt vart vi är på väg.

Vad vill de oftast diskutera?– Vad samhället vill med vargstammen. Hur mycket vargar ska vi ha, det är en knäckfråga.

Hur bemöter ni det?

– Vi försöker alltid ha en lugn och saklig hantering av alla rovdjursfrågor. Vi vilar på de riksdagsbeslut som finns och ska försöka genomföra den rovdjursförvaltning som finns, säger Kjell Johansson.

De känslosamma åsikterna kring rovdjursförvaltningen skulle, enligt Kjell Johansson, kunna bli mer nyanserade om riksdagen satte ner foten ordentligt.

Enligt honom kastas det många siffror fram och tillbaka från forskare och myndigheter. Dessutom finns det en osäkerhet för många människor kring hur mycket inflytande EU har i rovdjursfrågan.

– Det gör nog att många känner osäkerhet och frustration över vart vi är på väg. Det jag efterlyser är att riksdagen sätter sig ner, tvärpolitiskt, och säger nu har vi ett mål där vi ska ha så här många vargar och så prövar vi det i fem år, säger Kjell Johansson.

Mer läsning

Annons