Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NCC får bygga ishallen- trots kritik efter takras

För ett år sedan rasade taket in på Trängens ishall. Kommunen riktade ett ersättningskrav mot entreprenören NCC, som tillbakavisade det.
I dagarna påbörjades en återuppbyggnad av hallen. NCC har återigen fått uppdraget.

Annons
Så här såg ishallen ut efter att taket rasat in.

I april 2010 presenterades en utredning om takraset av konsultfirman Structor. Den visade att skruvförbanden i konstruktionen var överutnyttjat med 10 procent även vid normal snömängd. Men trots det borde inte takfackverken brustit. Att det ändå skedde kan ha haft tre orsaker, menade utredarna; materialfel, för löst åtdragna skruvar som kan orsaka spänningar i materialet, eller extraordinär snölast.

Kommunen fann att utredningen gav stöd för ett ersättningskrav mot NCC, som var huvudentreprenör när hallen byggdes för tio år sedan. Kommunen ansåg att NCC begått väsentliga fel och vårdslöshet och att kommunen skulle hållas skadeslös. Kravet var på 8,3 miljoner kronor.

NCC avvisade blankt kravet och ansåg inte att utredningen gav något stöd för påståendet om ”väsentligt fel och vårdslöshet”. Det var i maj 2010.

– Sedan dess har vi väntat på en reaktion från kommunen men ännu inte hört något, säger NCC:s affärschef i Örebro, Henrik Landelius.

Kravet är inte avskrivet, säger kommunens fastighetschef Åsa Bellander. Vi har haft frågan uppe i ledningsgruppen och beslutat att våra jurister ska kopplas in på ärendet för fortsatta rättsliga åtgärder.

Under tiden denna tvist pågått har upphandlingen av en ny ishall ägt rum, ett uppdrag i storleksordningen 60 miljoner kronor. Också denna gång valde kommunen NCC.

Byggstart sker i dagarna. Åkbar is ska finnas i september och hela hallen inklusive parkeringsytor står klart våren 2012.

– Enligt lag är vi skyldiga att välja det bästa anbudet, säger Åsa Bellander. Lika spelregler gäller för alla. Vi kunde inte ta hänsyn till den olösta tvisten med NCC när vi valde entreprenör.

Mer läsning

Annons