Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det är inte en polis - det är en ordningsvakt

Den 1 december ska nya ordningsvakter bära en speciell blå uniform. Fula, tyckte 96 procent av na.se:s läsare. Nu reagerar även branschen: Uniformerna skrämmer bort kunder, de är dyra och liknar polisens alltför mycket.

Annons
Ordningsvakten Thomas Nilson visar en variant av den nya uniformen.

Det ska bli lättare att känna igen vem som är ordningsvakt. Från 1 december ska alla nya vakter bära en särskild polisliknande blå uniform. Inom ett år ska samtliga 10 500 ordningsvakter ha bytt.

Örebroföretaget CSS, Conflict solution system, var först ut med att ta fram en uniform som uppfyllde Rikspolisstyrelsens krav. Fler företag har hängt på, och än har försäljningen inte gått så lysande. En förklaring är oklarheter om hur noga det är att uniformen har exakt rätt blå färg.

- Många företag har försökt sig på att göra uniformen, men alla har inte lyckats, säger Andreas Nilson, delägare på CSS.

I vänta på tydliga regler har många vakter avstått från att köpa uniform. Nu har Rikspolisstyrelsen förtydligat hur kraven ser ut, och CSS kan garantera att de har rätt färg.

- Så nu hoppas jag att det ska komma i gång, säger Andreas Nilsson.

Skrämmer kunderInvändningarna mot uniformen kommer från den del av branschen som inte främst jobbar mot krogarna.

- Våra ordningsvakter har redan uniformer som passar kunder som vill ha en viss profil, säger Mikael Johansson, presstalesman för branschorganisationen Sweguard.

Han pratar om hotell, sjukhus, köpcenter och så vidare. Han har redan sett att man slutar med ordningsvakter för att undvika de polisliknande uniformerna, och signalerna har kommit från flera köpcenter i Stockholm.

- Då får man anställa personer som inte har samma befogenhet som en ordningsvakt, vilket innebär att man får ringa polisen så fort det är ordningsproblem. Jag tror att det här kan bli ett samhällsproblem.

- Det här kostar 30 miljoner att genomföra och ger ingenting.

4 000-5 000 kronorVarje uniform kostar cirka 4 000-5 000 kronor. Andreas Nilson säger att man har en variant med mer reflexer som passar exempelvis på hockeymatcher, och en lite mer nedtonad som han tycker är mer lämplig på Conventum eller ett köpcenter.

- För för en frilansande  ordningsvakt som jobbar åtta gånger per år är det en stor kostnad, konstaterar Andreas Nilson.

Han tror att bevakningsföretagen kommeratt plocka fram en egen variant och inte gå via andra leverantörer.

- För dem är det ju en jättestor kostnad.

Ny kollektion. Ordningsvakten Thomas Nilson visar en variant av den nya uniformen.Bild: Kicki Nilsson

Mer läsning

Annons