Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio nya vindkraftverk – för 270 miljoner

(UPPDATERAD 14:54) Örebro kommun föreslås godkänna att nio vindkraftverk upphandlas för 270 miljoner kronor.

Annons

Det är genom det nya kommunala bolaget Vindkraft Örebro-Kumla AB, som köpet görs. Det är ett gemensamt bolag, där Örebro kommun äger 80 procent. Det är kommunstyrelsen som ska besluta om det på tisdag i nästa vecka.

Gör upphandling

– Man kommer gå ut och göra en upphandling på de här vindkraftverken. Det är sex stycken med option på tre till. Vi har sagt i vår klimatplan att Örebro kommun ska vara självförsörjande på förnyelsebar el, och då följer det här den tanken som vi har i planen, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planen är att tre kraftverk ska byggas längs E20 söder om Marieberg i Kumla kommun och tre stycken vid Mosjö i Örebro kommun under 2014. Bolaget jobbar även med ett projekt i Koltorp i Örebro med tre kraftverk, som eventuellt byggs om bygglov beviljas, under 2015.

Har ett uppdrag

–Jag tycker att kommunen definitivt har ett uppdrag att bidra till ett hållbart samhälle när det gäller när det gäller energiomställningen. När det gäller vindkraftsbolaget har vi sagt att vi vill gärna att även privata företag och privatpersoner ska få en möjlighet att vara delaktiga i det här, säger Lena Baastad.

I förslaget står även att Örebro kommun ska gå borgen för högst 144 miljoner kronor för vindkraftverken i Marieberg och Mosjö.

Staffan Werme (FP) kommenterade på torsdagen satsningen:

– Det är en helt fel prioritering att satsa på kommunal vindkraft. Den är lönsam bara tack vare skatteplanering och statliga subventioner. Men ingen vet om de skatterabatterna finns om några år. Då kan örebroarnas skattepengar gå till olönsam vindkraft istället för till skolan och äldreomsorgen, säger Staffan Werme.

Mer läsning

Annons