Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niornas svåra val

Hur tänker niondeklassarna kring sitt gymnasieval? Och hur tänker skolorna som bara blir fler trots ett sjunkande elevunderlag? NA besökte IT-gymnasiets och Rytmus öppna hus.

Annons
Sarah Ullbrand och Amanda Brännström från Klockarhagsskolan i Hällefors funderar på att välja Rytmus-gymnasiet i Örebro. Linn Mauretzon, Erik Nielsen och Felix Plantin visar vad de lärt sig på skolan.

Andraklassarna Thomas Björkroth och Anton Karlsson sätter upp skolans flagga, för att besökare ska hitta. Thomas och Anton är nöjda med sin skola, säger att den har en skön stämning, att de får ägna sig åt det de är intresserade av.

- Det är programmering, webbutveckling, skruva på datorerna och programmera, förklarar de.

I entrén möts vi av rektorerna Jay Bradford från IT-gymnasiet och Thomas Karlsson från nya musikgymnasiet Rytmus som startar i höst. De båda skolorna ingår i Academedia-koncernen och ska dela lokaler. Hur ska de klara att expandera när antalet elever samtidigt minskar?

- Jag räknar med att elever från hela regionen söker sig hit, säger Thomas Karlsson.

Han ser snarare den ökade konkurrensen som en fördel för eleverna - och för sin skola.

- De skolor som kan erbjuda hög kvalitet på sin utbildning kommer att finnas kvar. Det räcker inte att bara ha en flashig broschyr, konstaterar han.

I en korridor sitter Sarah Ullbrand och Amanda Brännström som går i nian på Klockarhagsskolan i Hällefors. De väntar på att ett info-möte om Rytmus ska börja.

Amanda har många frågor hon vill ha svar på. Hur är skolan? Vad kan hon göra efter utbildningen? Är den högskoleförberedande? Vad innebär den entreprenörskurs som finns?

Sarah vacklar lite men lutar just nu mer åt Thoren business school.

Båda är väl medvetna om hur viktigt årets val är för framtida utbildningar. De vill försäkra sig om att den utbildning de väljer är högskoleförberedande. Så att inga dörrar stängs.

Mer läsning

Annons