Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisha får inget busskort - trots åtta mil till skolan

Nisha Ericsson har åtta mil till skolan. Ändå får hon inget busskort, eftersom hon är skriven hos sin mamma.
- Jag hoppas det här löser sig, för annars håller jag henne hemma, säger Nishas pappa Nils-Åke.

Annons
Nisha Ericsson, till vänster, får inget busskort - trots att hon har åtta mil till skolan.

Örebro kommun kommer att spara uppskattningsvis 3,4 miljoner kronor på att dra in busskortet för cirka 3 500 gymnasieungdomar.

Tidigare fick alla gymnasieelever busskort, men nu måste eleverna ha över sex kilometer till skolan för att få busskort från Örebro kommun.

För många ungdomar blir det till att plocka fram cykeln, men för vissa elever, som Nisha Ericsson, blir saken mer komplicerad än så.

– Jag är skriven hos min mamma i Örebro, men bor lika mycket hos min pappa i Kopparberg. Det blir väldigt mycket pengar att själv stå för resorna, säger hon.

Nishas pappa, Nils-Åke Ericsson har varit i kontakt med både Örebro kommun och Ljusnarsbergs kommun om saken men utan resultat.

– Det blir för dyrt att själv stå för resekostnaderna. Man kan inte ens köpa det där busskortet privat och jag tycker inte det är en anledning att släppa växelboendet vi har. Jag hoppas det här löser sig, för annars håller jag henne hemma från måndag.

Lotta Olsson, ordförande i gymnasienämnden, menar att det här är en aspekt på saken som politikerna helt enkelt missat. Men att hålla elever hemma ser hon inte som någon lösning på problemet.

– Så tycker inte jag att man ska lösa det här. Det uppstår alltid frågor när man genomför reformer och det här måste vi nu titta närmare på.

Måste Nisha mantalsskriva sig i Kopparberg nu?

– Jag vet inte, jag har inte tänkt och hunnit reflektera över det här problemet förrän nu.

Vad händer nu?

– Jag uppmanar alla som råkar i problem runt det här att mejla oss så snart som möjligt. Vi ska ha möte i gymnasienämnden i veckan. Då har vi tillfälle att diskutera det här. E-postadresser finns på Örebro kommuns hemsida.

Enligt Lotta Olsson är de indragna busskorten inte bara en ekonomisk spar-åtgärd. Det är även en hälsofråga.

– Det viktiga är att de som har nära till skolan ska cykla för det är bra vardagsmotion. Det skapar förhoppningsvis grunden för en cykelkultur på sikt.

Mer läsning

Annons