Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda med försäljningen

Strax efter tre på lördagen försvann marknadsstånden och knallarna från stan. Men ett par timmar tidigare summerade några knallar veckans marknad för NA.

Annons
Redan på väg. Knallarnas talesman Guido Carinci packade i går eftermiddag ihop sitt marknadsstånd och vände kosan mot Jokkmokk. Där väntar en ny vintermarknad i slutet av nästa vecka.

– Det har gått riktigt bra, sa exempelvis Håkan Persson från Valskog som för 36:e året i rad sålde ost, sylt och rökta delikatesser från Västergötland och Västerbotten till örebroarna.

– Jag lever på mina stamkunder. 60–70 procent återkommer år efter år, så det går inte att marknadsföra några dåliga produkter. Vi är lite dyrare än våra konkurrenter, men kvaliteten är därefter, fortsatte Håkan.

Efter 34 år på Hamnplan flyttades han upp på Drottninggatan i fjol, alldeles bakom Nikolaikyrkan.

– Ett jättebra läge. Ett mer naturligt stråk än Hamnplan, som nu blev en efterlängtad parkeringsplats för alla knallar, sa Håkan Persson som brukar besöka runt 130 marknader per år.

Men han åker inte till den klassiska vintermarknaden i Jokkmokk nästa vecka. Det gör däremot drygt hälften av de 200 knallar som haft stånd i Örebro.

– Det brukar röra sig om 50-60 procent, förklarade Guido Carinci, knalle i andra generationen och ordförande Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening, Tomer.

– Jag har rest till Hindersmässan i Örebro under 35 år, de senaste 20 med matförsäljning, sa Guido från Älvsjö vars kryddade korvar är storsäljare.

– Årets försäljning har varit bra för att vara en vintermarknad, men svaren varierar nog beroende på vem du frågar. För mig är fredagen den bästa dagen. Lördagen är för kort. Då slår vi igen redan klockan 15, förklarade Guido Carinci.

Kollegan Greger Jonsson från Frövi, som säljer kokosbollar och engelsk kola, var också nöjd med veckan, medan det gått sämre än förra året för Lars Öhman från Norrtälje som kränger viltprodukter.

– Mina varor är inga storsäljare i Örebro, hävdade han.

En annan förklaring kan vara att kundflödet på nedre delen av Stortorget minskat när marknaden försvann från Hamnplan.

– Ja, vi märker att allt fler besökare håller sig på den övre delen av Stortorget, sa Guido Carinci som varit knalle i 44 år, men under 18 av dem reste han bara på marknader under helgerna. Till vardags var han elektriker och datatekniker.

– Det var friheten som lockade ut mig på vägarna igen. I dag besöker jag och min fru ett 60-tal marknader. Men merparten av dem arrangeras på sommarhalvåret.

Vad kan bli bättre i Örebro?

– Vi har en bra dialog med torgmästarna och kommunen. Hamnplan blev en utmärkt parkeringsplats för våra fordon, men vi behöver mer utrymme för bilarna.

Men det är en svårknäckt nöt, enligt torgmästaren Peter Allanson.

– Hamnplan är egentligen bara parkering för släpvagnar och transportbilar. Det blir problem när knallarna även ställer upp husvagnar och husbilar där. De hänvisar vi till Gustavsvik, sa Allanson.

Till sist, betygsätt Hindersmässan?

– Kanske tia bland landets marknader, men det är ett bra betyg för en vintermarknad, svarade Guido Carinci.

Mer läsning

Annons