Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Notan för snöröjningen: 13 miljoner över budget

Just när snön har smält bort kommer notan för Örebro kommuns snöröjning. Och den är kraftig – 13 miljoner kronor över budget.

Annons
Efter den värsta vintern på många år är det nu dags för kommunen att sopa upp allt grus – ett säkert och välkommet vårtecken.

Snön började falla på allvar redan veckan innan jul och har precis smält bort från Örebros gator. Stundtals var det rena kaoset i stan med svårframkomliga vägar och hala trottoarer vilket krävde extra och dyra insatser.

– Hittills har vinterns snö-röjning kostat 23,5 miljoner kronor. Till det kommer ytterligare 2,9 miljoner som är beräknat för november och december 2010 samt 2,8 kronor för att ta upp all sand, säger Gösta Eriksson på park- och gatuverksamheten i Örebro kommun.

Sammanlagt blir det 29 miljoner kronor, vilket är hela 13 miljoner över budget. Ett hårt slag för kommunen. Men så har det också varit den värsta vintern på länge.

– Jag har jobbat med det här sedan 1985 och har aldrig varit med om något värre.Fick ni för lite pengar i budget?

– Nej det var en normal budget utifrån de vintrar som vi haft de senaste åren. Ingen kan ju förutse vädrets makter, menar Eriksson.

Men det är inte bara snöröjning som kostat. Skyltar och andra objekt i trafiken har haft det tufft i snöröjningens Örebro och återställningen av dessa är en del av kostnaden. En kostnad som Eriksson nu ska försöka få täckt av extrapengar.

– Vi kommer att informera om läget på ett möte med Tekniska nämnden i april och där be om tilläggsanslag. Sen är det upp till politikerna att bestämma om vi får det.

Och ordförande i Tekniska nämnden, Gunnar Andersson, har lugnande besked att ge.

– Vi kommer att ta upp det i kommunstyrelsen och begära kompensation. Jag förutsätter att vi får pengarna och har mer eller mindre blivit lovad det.

Och om det inte blir så?

– Då får vi antingen göra ett präktigt underskott eller spara. Och det sistnämnda går inte, menar Andersson.

Efter att snön smält ska gruset nu tas upp och arbetet har rullat i gång så smått i de centrala delarna av stan. Helt borta beräknas gruset vara mitten av maj. Men vart tar det vägen?

– Vi brukar ha en del till utfyllnad vid parkeringar och vid idrottsplatser, säger Gösta Eriksson.

Varför återanvänder ni det inte till nästa vinter?

– Vi har provat det men det kostar mer än det smakar med transporter och liknande.

Klart är att kommunen kommer att ha ett öppet möte den 20 april där medborgare och företag får komma med förslag om hur snöröjningen ska kunna skötas bättre i framtiden.

Fotnot: Information om när gruset kommer att tas upp i ditt område, läggs ut på kommunens hemsida, www.orebro.se

Mer läsning

Annons