Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu agerar vi mot våldet

Kan inte NA ta ett initiativ så att vi kan få hjälpa till att få stopp på våldtäkterna i Örebro? Den frågan har vi fått från massor av våra läsare under de senaste veckorna och vi har bestämt oss för att ta det här initiativet.

Annons

Med start i dag gör vi en bred satsning mot våldet mot kvinnor. Tanken är att vi ska jobba både på kort och lång sikt. Vi har satt upp tre huvudsakliga mål med satsningen:

Vi ska försöka samla och kanalisera det engagemang mot våld i allmänhet och våldtäkterna i Örebro i synnerhet. Många vill vara med och bidra.

Vi vill försöka bidra till ett tryggare Örebro genom att medverka till att fler platser i stan görs säkrare.

Vi vill vara med och bidra till att långsiktigt påverka attityder, inte minst hos unga killar, så att alla vi män förstår att allt börjar med att visa respekt för varandra.

Vi kommer att jobba tillsammans med framför allt de lokala företrädarna för Unifem, Förenta Nationernas utvecklingsfond för kvinnor. Medlemmarna i Unifem arbetar ideellt mot våldet mot kvinnor och för oss känns det helt rätt att samarbeta.

Den 25 november genomförs en manifestation på Stortorget i Örebro och det är vår förhoppning att så många som möjligt sluter upp vid det tillfället.

Vi hoppas också att det vita bandet som symbol mot våldet mot kvinnor ska bli självklart här i länet och att alla köper vita bandet för att visa sin avsky för våldet. NA kommer att stötta försäljningen av det vita bandet och vi kommer att bjuda in andra företag att göra detsamma. Överskottet från försäljningen går också direkt till insatser som Unifem lokalt kan göra i Örebro.

NA bjuder också in alla att vara med och komma med förslag som kan göra stadsmiljön i Örebro till en tryggare plats. Om det krävs investeringar och åtgärder har Örebros kommundirektör, Staffan Isling, förankrat i kommunledningen att kommunen kommer att sätta av resurser för att åtgärda de bästa förslagen.

Vi kommer att presentera hur ni ska göra för att bidra med era förslag både i tidningen och på na.se inom kort.

Redan den 16 november genomförs ett seminarium och en invigning av första etappen av en ljussättning i Stadsparken, ett projekt som drivits av Wadköpings Vänner. ”Från kris till kreativitet” är rubriken på seminariet.

NA och Unifem för också diskussioner om att genomföra fler seminarier och satsningar under våren och vi ska också försöka vända oss till skolorna.

Chefredaktör

Ulf Johansson

Mer läsning

Annons