Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det annat ljud i Tegelbruket

Nu börjar de första banden flytta in i Tegelbruket i Markbacken. 16 replokaler är klara i det hus som snart ska bli Örebros största ungdomshus.

Annons
Allt på plats? Trummorna är inplockade från skåpbilen, men flera saker väntar på att bäras in. Simón Lindquist och Isak Erixzon jobbar på.

Markbackens centrum med den tidigare livsmedelsaffärens lokaler, pizzerian, biblioteket och ungdomsgården, byggs just nu om till ett allaktivitetshus som ska drivas av KFUM Örebro och Sensus.

Första veckan i februari började musikdelen med replokalerna bli klara. Fredrik ”Valle” Wallin är ansvarig för studieförbundet Sensus musikverksamhet.

På en bänk i Tegelbrukets alldeles precis nybyggda lokaler sitter han med en karta över replokalerna framför sig. Isak ”Eazy” Erixzon, Simón Holmberg och Simón Lindquist har precis lastat ur sin instrument ur skåpbilen som står parkerad utanför, och undrar var de ska vara.

– Får vi välja? frågar de förhoppningsfullt men blir tilldelad replokal nummer två.

Ett och tre är redan bokade och nästkommande dagar ska resten fyllas på.

– Vi kommer att ha 30 till 50 band här. Det ryms två band i varje replokal. Vi kommer också att bygga en studio och ha lokaler där vi kan ha rockskola.

Fredrik tystnar och ser sig om:

– Det är så kul med de här nya lokalerna. Jag blir glad när jag går här.

De band som nu flyttar in i Tegelbruket repade tidigare i Sensus lokaler på Osmundgatan.

– Vi har ju varit i Musikhuset i många år och först var jag lite vemodig inför flytten. Men sen tänkte jag på hur kasst det egentligen är där, ingen ventilation och fuktskador. Det här är så mycket bättre.

Fredrik berättar att man jobbat hårt för att de boende i närheten av Markbackens centrum inte ska störas av musiken.

– Ja, man har varit jättenoga med akustikregleringen, allt ska vara uppmätt efter konstens alla regler.

Än är allt långt ifrån klart i allaktivitetshuset. Förutom musikdelen kommer det att finnas teaterscen, kafé, bollhallar, gym, bibliotek och föreningsgård.

Hela huset kommer att byggas om och till under 2011 och 2012.

– Den kommunala verksamheten som finns i dag i fastigheten: fritidsgården, biblioteket och boxningsklubben, kommer att flytta ut runt 1 maj och ha sin verksamhet i angränsande byggnader i området, riktigt var vet vi inte än. Sen kommer de att flytta tillbaka när allt är klart, någon gång under senvåren/sommaren 2012, berättar Thomas Rasmusson, som är projektledare för allaktivitetshuset.

I replokal nummer två håller Simón Lindquist och hans bandmedlemmar på och packar upp sina instrument. Än har de inget namn på sin grupp, inget de vill gå ut med i alla fall.

– Vänta och se, säger Simón bara.

Alla som har en replokal i Tegelbruket får en egen nyckel till huset och kan komma och gå så mycket de vill.

– Ja, de kan komma hit dygnet runt, året runt om de vill, påpekar Fredrik.

Hur ofta kommer ni att vara här?

– Tidigare brukade vi repa tre gånger i veckan, men nu tror jag nästan vi kommer att bo här, säger Simón och ser nöjd ut.

Turas om. Två band ska samsas i varje replokal. Vem som ska träna när, bestämmer grupperna själva. Här är det Simón Holmberg som ställer i ordning utrustningen.

Mer läsning

Annons