Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är jordensresurser förbrukade

I dag tar jordens resurser slut för i år. I dag har vi förbrukat det som jordklotet klarar att förnya under året, och vi har orsakat så mycket koldioxidutsläpp och avfall som jordklotet kan absorbera. Det har gått snabbt i år – denna dag infaller mer än en månad tidigare än förra året.

Annons

Det handlar om skogar som skövlas, om fisk i hav och sjöar som hotar att ta slut, om djurarter och växter som dör ut. Vi förbrukar alltså mer än vad jorden kan återproducera på ett år. Men den största orsaken till människans påverkan är koldioxidutsläppen. Haven och skogarna kan absorbera koldioxid fram till en viss gräns – men nu är den gränsen nådd för i år.

– På mindre än nio månader gör vi av med resurser som det tar tolv månader för naturen att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva nästan tre jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden WWF.

Med andra ord: vi tär varje år på det fsta kapitalet – naturens resurser.

Förra året inföll den dag när resurserna tog slut mer än en månad senare, den 25 september.

– Då hade den ekonomiska krisen bromsat upp människans konsumtion. Men det gav ingen långvarig förändring – i år är vi tillbaka i våra gamla vanor och fortsätter konsumera som förut, säger Carina Borgström-Hansson.

– Vi har till och med ökat takten på den konsumtion som påverkar jordklotet, fortsätter hon.

Carina Borgström-Hansson påpekar att man från Världsnaturfonden WWF, bland andra, hade en liten förhoppning att de stora krispaketen som genomfördes i några av världens stora ekonomier förra året skulle innehålla satsningar på gröna investeringar, alltså på produktion som inte har negativ ekologisk påverkan.

– Men så blev det inte. Man fortsatte i gamla produktionsvanor, man vågade inte annat, säger hon.

För ett år sedan var prognosen att det år 2050 skulle behövas två jordklot för att klara av att förnya de förbrukade resurserna. Nu är årtalet reviderat. Med dagens takt behövs det två jordklot redan 2030.

1986 var första året som konsumtionen och på jordklotet förbrukade allt det som kunde återproducerades under året, har beräkningar visat i efterhand. Efter det har förbrukningen vuxit.

Det är nätverket Global footprint network som tar fram de ekologiska spår, eller fotavtryck, som människan sätter på jordklotet. Världsnaturfonden WWF samarbetar med nätverket. De senaste åren har nätverket redovisat dagen när jordens reurser är förbrukade, det engelska namnet är ”Earth overshoot day”.

Fakta

Skillnaderna är gigantiska mellan människors konsumtion i olika länder:

Förenade Arabemiraten och USA ger stora ekologiska fotavtryck. Om alla skulle leva som i de länderna behövs 4,6 respektive 4,5 jordklot för att förnya de resurser som förbrukas på ett år.

Om alla skulle leva som i Sverige behövs nästan tre jordklot.

I Indien, Elfenbenskusten, Filippinierna och Liberia behövs endast ett halvt jordklot. I Bangladesh, Kongo, Haiti, Afghanistan och Malawi är konsumtionen ännu lägre.

Siffrorna är från 2005.

Mer läsning

Annons