Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu åtalas 16-åringen som sköts av polisen

"Jag tänkte att vi var fullständigt utsatta där vi stod, han kunde skjuta oss allihop”, skriver en av poliserna i sin avrapportering.

Annons

Det har gått drygt två veckor sedan 16-åringen, som var på rymmen från ungdomshemmet Sundbo i Fagersta, slog en polisman blodig med en glasflaska på centralstationen i Örebro. Nu åtalas 16-åringen för grov misshandel.

16-åringen flydde till fots och sammanlagt sex poliser var inblandade i jakten på honom.

Ett tag gömde han sig i en källartrapp på baksidan av Folkets hus. Sedan gick han med bestämda steg mot en av poliserna vid Myrornas parkering. ”Jag skjuter ett varningsskott rakt upp i luften och backar minst tio meter mot polisbilen”, skriver polismannen i ett avrapporterings-pm. ”Mannen fortsätter att gå mot mig och skriker: ’Akta dig, jag är inte rädd för snutar, jag har vapen’”.

"Jag tänkte att vi var fullständigt utsatta där vi stod, han kunde skjuta oss allihop", skriver en annan polis i sitt pm.

Träffades av två skott16-åringen ska över huvud taget inte ha reagerat på de två varningsskotten som sköts. När han fortsatte rakt fram med handen i jackfickan valde polismannen att skjuta mot honom. Han träffades i vänster ben men fortsatte mot polismannen som sköt ett andra skott. Då föll 16-åringen till marken och två andra poliser satte handfängsel på honom. I väntan på ambulans skar polisen sönder 16-åringens byxor och fann ett skotthål högt upp på vänster lår och ett på insidan av låret precis vid skrevet.

Minns inte misshandeln16-åringen medger i förhör att han gett polisen ett slag högt upp på kroppen, men att han inte minns mer eftersom han var full. Han erkänner alltså misshandel, men inte grov. Polisen som fick flaskan krossad i huvudet fick sy fem stygn på USÖ.

Nästa minne som 16-åringen säger sig ha är när en polis riktar sitt vapen mot honom. Han erkänner att han sa åt polisen att sänka sitt vapen, annars skulle han höja sitt – trots att han var obeväpnad.

Falskt idStrax före jakten hade 16-åringen kommit till Örebro med tåg från Stockholm. På centralstationen fick han identifiera sig till den polisman som han minuten senare misshandlade. Id-kortet som 16-åringen lämnade över tillhör någon annan. Därför åtalas han, förutom för grov misshandel och olaga hot, även för missbruk av urkund.

Mer läsning

Annons