Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det rökförbudhos Örebro kommun

Nu är det bestämt. Örebro kommun ska bli en rökfri arbetsplats vid årsskiftet. Men vad innebär beslutet?

Annons
Lunchrasten är den enda rast då rökning blir tillåten för amställda i Örebro kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) säger att de som fortsätter att röka kan få ett allvarligt samtal från chefen.

- Det accepterar vi helt enkelt inte, säger Jan Andersson på fackförbundet Vision.

NA berättade i maj om förslaget från Örebro kommuns personalavdelning: Det skulle bli förbjudet för anställda i Örebro kommun att röka på arbetstid. Bara lunchrasten var undantagen.

Om någon tjuvröker skulle arbetsgivaren kunna ”vidta eventuellt arbetsrättsliga åtgärder”. Så stod det i förslaget. Men fackförbunden protesterade högljutt och politikerna backade.

KompromissPersonalavdelningen tog i stället fram ett kompromissförslag som alla fackförbund har godkänt. Där står det att beslutet innebär ”en uppmaning till medarbetarna” att inte röka på arbetstid. Men i själva beslutet står det ingenting om det.

Så vad innebär egentligen beslutet? Vad händer med en kommunanställd som ändå röker på arbetstid?

- Beslutet är att införa rökfri arbetstid. Det omfattar samtliga anställda. Det är ingen rekommendation. Det är jättetydligt, säger oppositionsrådet Kent Persson (M).

Han anser därför att de styrande politikerna har kört över fackförbunden. Men kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) tycker att de är överens med fackförbunden.

- Skillnaden mot det tidigare förslaget är att det inte är några sanktioner. Du riskerar inte en personalpolitisk reprimand om du bryter mot det, säger Lena Baastad.

Tydigt mandatMen samtidigt vill Lena Baastad (S), Rasmus Persson (C) och Lennart Bondeson (KD) i trepartistyret ge cheferna ett tydligt mandat att ta tag i frågan.

- Om det är någon som obstruerar tror jag ändå att det här flyttar fram positionerna för cheferna, säger Lennart Bondeson.

- Du har ganska stort mandat som chef. Nej, du får inte sparken, men det kommer säkert att medföra ett allvarligt samtal från din chef, förtydligar Lena Baastad.

Facket protesterarJan Andersson från fackförbundet Vision går i taket när han hör det.

- Vi accepterar inga klargörande samtal. Vi kommer skicka ut ett mejl om det till alla våra medlemmar, säger han.

Enligt Jan Andersson var fackförbunden överens om att införa ”rökfri arbetsplats” som en frivillig uppmaning till de anställda.

- Men att som arbetsgivare börja gå ut med tillsägelser och allvarliga samtal, det accepterar vi helt enkelt inte. Då kommer vi att agera.

Mer läsning

Annons