Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Krämartorget ätbart

Brukar du vänta på bussen vid Krämartorget? Till sommaren kan du ta en jordgubbe eller ett par vindruvor medan du väntar. 

Annons
Tomas Hjort, stadsodlingskonsultent på ABF

Under tisdagsförmiddagen invigdes inspirationsodlingarna på Krämartorget. Öbo:s fastighetsskötare Ronny Erlandsson fick hjälp med planteringarna av en förskoleklass från Kristinaskolan. 

- Sallad, morötter och ärtor har barnen planterat, sen får man komma och titta när det växer här och även äta av det såsmåningom, säger Ronny Erlandsson. 

Det är bara några av alla ätbara växter som placerats ut och planterats runt om på torget. Bakom busskuren står hallonbuskar, i spaljeer som sitter på fasaden till Krämarens utomhustrappa har vindruvor planterats och snart sitter jordgubbsplantor på plats i amplar som hänger från lycktstolparna. 

- Vi tror att örebroarna är kloka och ser hur mycket som är lämpligt att plocka, säger Anna-Carin Magnusson, bosocial chef på Öbo.

Stadsodlingen är ett samarbete mellan Öbo, Hyresgästföreningen och ABF i syfte att inspirera örebroarna till att starta egna odlingar i sin närmiljö. 

- Vi gör det här för att vi tycker att det är ett bra sätt att bidra till en hållbarare stad, säger Anna-Carin Magnusson.

Tomas Hjort från ABF konstaterar att mer central än så här kan en stadsodling inte bli.

– Det här är närodlat på riktigt! Så här hoppas vi att örebroare som står och väntar på bussen ska kunna käka jordgubbar och hallon medan de väntar, säger han.

Mer läsning

Annons