Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får du posten senare

Från och med måndag kommer nästan alla örebroare att få sin post senare på dagen. Men en och annan kan få sina brev och veckotidningar tidigare än i dag.

Annons

– För att kunna dela ut post varje vardag till alla Sveriges hushåll och företag ser vi ständigt över, utvecklar och anpassar verksamheten till våra kunders vanor och beteenden, säger Göte Svensson, Postens distriktschef i Örebro.

– Men den här gången har vi valt att gå ut med information direkt till våra kunder och berätta varför en del får posten tidigare på dagen, en del ungefär vid samma tid som vanligt och andra betydligt senare, fortsätter han.

Tidig post

– De undersökningar som vi har gjort visar att företagen vill ha sin post så tidigt som möjligt på dagen, medan privatpersonerna vill veta ungefär vilken tid posten kommer.

Precis som i dag börjar brevbärarna dela ut posten redan klockan 9.30 påmorgonen, men distrikten har blivit större och därför läggs utdelningsslingorna om.

– Den snabba digitaliseringen i samhället de senaste åren i kombination med konkurrensen från City Mail har lett till ständigt krympande volymer, både till företag och hushåll, säger Göte Svensson.

15 procent av marknaden

– Vi tappar ungefär fyra-fem procent per år numera. När City Mail kom in på marknaden 2008 tog de ungefär 15 procent av volymerna rakt av.

Även antalet brevbärare har minskat i takt med att samhället övergår till elektronisk post.

– Hittills har vi klarat det rätt bra med naturlig avgång, säger Göte Svensson och tänker på kolleger som gått i pension eller valt studier eller någon annan yrkeskarriär.

Större distrikt innebär att Posten övergår från cyklar till bilar och framför allt mopeder på sina utdelningsslingor.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Dels är det bekvämare, dels får brevbäraren med mer post och reklam. Reklamen har ökat igen efter nedgången under lågkonjunkturen.

Har ni fått många reaktioner på den senare utdelningen?– Nej, faktiskt inte. Men vi svarar gärna på frågor från våra kunder, säger Göte Svensson.

Mer läsning

Annons