Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får lärare rättatt stänga av elever

Elever i grundskolan kan numera stängas av från sin skola. Det är en av nyheterna i den nya skollagen. Lärare har också fått tydligare befogenheter för att komma till rätta med stökiga elever.

Annons
Språkläraren ”Caligula” (Stig Järrel) tillrättavisar en elev (Alf Kjellin) i Ingmars Bergmans film ”Hets” från 1944.

Den nya skollagen började gälla den 1 juli 2011.

Den slår bland annat fast att lärare får ta till åtgärder i stunden för att skapa ordning. Exempel är att lärare får gå emellan när två elever bråkar eller stoppa skadegörelse.

Tydligare regelverk

Tidigare har det varit mer otydligt vad som har gällt.

- Man har velat förtydliga att lärare och rektorer har möjlighet att gripa in, säger Elin Brunell, jurist på Skolverket och fortsätter.

- Under åren har det förekommit osäkerhet bland lärare kring vad de får och inte får göra. I vilka lägen man får gripa in.

Avgörs från fall till fallMed den nya skollagen ska osäkerheten vara borta: Lärarna får gripa in för att hålla ordning. Men de får inte ta i mer än situationen kräver – och vad som är ”för mycket” avgörs fortfarande från fall till fall om läraren blir anmäld.

Den nya skollagen gör det också möjligt att stänga av en elev från grundskolan. Det är en åtgärd som bara ska tas till när inget annat har hjälpt och om det är absolut nödvändigt. Eleven ska också kompenseras för den undervisning han eller hon har missat.

Olika uppfattningar

Andra nyheter i skollagen är att eleverna i grundskolan kan få en skriftlig varning, samt att de tillfälligt kan omplaceras till en annan klass i sin skola.

NA träffade elever och lärare från länet för att diskutera den nya skollagen och var gränsen går för vad lärare får göra för att hålla ordning. Det visade sig att lärare och elever hade lite olika uppfattningar om var gränserna går. Lärarna tyckte till exempel att det var okej att, i vissa situationer, ta tag i en elev och leda ut den ur klassrummet. Det tyckte inte eleverna.

Läs mer om lagen och lärarnas och elevernas åsikter i söndagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons