Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går de samman

(UPPDATERAD 15.20) Kedjorna Bokia och Akademibokhandeln går samman.
I butikerna i centrala Örebro tongångarna positiva. Men ändå:
– jag tror inte att båda butikerna finns kvar om några år, säger Bosse Söderlund, en av delägarna i Bokias butik i Oscar C.

Annons
Bokia och Akademibokhandeln vill gå samman för att bättre kunna möta konkurrensen från näthandeln och dagligvaruhandeln.

KF-ägda Akademibokhandeln vill gå samman med konkurrenten Bokia. Orsaken är den fleråriga trenden av minskad försäljning och vikande lönsamhet.

Örebro ett av undantagenEn av fördelarna som de båda kedjorna ser i ett sammangående är att Bokia och Akademibokhandeln i många fall är dominerande på olika orter.

Men i ett antal städer, däribland Örebro, finns båda butikerna representerade.

Peter Killeberg, ordförande för Bokia AB, säger att samgåendet inte handlar om besparingar genom nedläggningar.

Kommer båda butikerna att finnas kvar i Örebro om fem år?– Vi ser inte primärt att vi ska skapa lönsamhet genom att stänga butiker. Vi ser andra synergieffekter, på marknadssidan, logistik, administration och IT-stöd. Här kommer vi kunna göra betydande vinster, säger han.

Vill öppna nyttMaria Hamrefors, vd för Akademibokhandelns ägare KF Media, säger att det handlar om en offensiv satsning.

– Vi vill investera och gärna bli fler butiker, säger hon.

Så de lokala butiksägarna behöver inte känna sig oroade?– Det ska de absolut inte göra, säger hon.

Positivt i ÖrebroBåde Synnöve Borup på Akademibokhandeln i Krämaren och Bosse Söderlund på Bokia, Köpmangatan ser positivt på samgåendet.

– Det måste göra något radikalt. Bonnierkoncerenen köper mer och mer och har snart monopol på marknaden. Det här är en väg att gå för att möta det, säger Bosse Söderlund.

Tror du att både Bokia och Akademibokhandeln finns kvar i centrala Örebro om några år?– Nej, jag tror inte det. Inte båda.

Oklart om namnOm samgåendet godkänns av Konkurrensverket kan verksamheterna slås samman redan i höst. Vilket namn som ska hänga på ingångarna till Örebrobutikerna i Krämaren och Oscar C är inte bestämt.

– Initialt kommer vi att ha två varumärken. Sedan väljer vi den väg som är mest gynnsam för bolaget, säger Peter Killberg.

781 anställda

Akademibokhandeln ingår i KF Media som ägs av KF.

Huvudägare i Bokia AB är Killbergs Bokhandel AB och Stiftelsen Natur Kultur.

Akademibokhandeln och Bokia har 66 respektive 69 butiker, 47 av Bokias butiker ägs och drivs av franchisetagare. Bolagen har 398 respektive 383 anställda.

En stor skillnad mellan de två kedjorna är att 47 av Bokias 66 butiker drivs av franchisetagare. Det systemet kommer att behållas även i det nya bolaget.

Källa: Bokia och Akademibokhandeln

Mer läsning

Annons