Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu granskas äventyrsbaden

Efter flera drunkningstillbud på äventyrsbad runt om i Sverige inleder Konsumentverket en granskning av badanläggningarna.

Annons

Gustavsvik i Örebro var först ut i granskningen, och besöktes redan i januari av Konsumentverket.

- De tittade på det säkerhetsarbete som vi bedriver och vi blev godkända, säger Marcus Wirén, badchef på Gustavsviksbadet.

- Konsumentverket frågade oss om vi ville delta i säkerhetsarbetet, vilket vi gärna gör – det välkomnar vi.

Gemensam linje

Det man vill med säkerhetsarbetet är att hitta en gemensam linje för hur man jobbar med säkerheten.

- Från branschens håll vill vi till exempel försöka hitta någon form av gemensam standard för vilken kunskapsnivå badpersonal ska ha. Och vi tycker också att det ska finnas en gemensam form av information till besökarna som gäller samma på alla anläggningar, säger Marcus Wirén.

Föräldraansvar

Förra året drunknade en pojke på badet i Örebro, och därefter har andra äventyrsbad runt om i Sverige haft tillbud.

- Vi känner oss jävligt irriterade på att man drar upp det här hela tiden. Den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 0-6 år är drunkning, enligt Myndigheten för skydd och beredskap  – och det händer oftast hemma i badkaret. Föräldrar måste förstå att de har ansvar. Man får inte lämna sina barn utan uppsikt på ett äventyrsbad – det är oansvarigt, säger Marcus Wirén.

Konsumentverket kommer både i år och nästa år att i samarbete med bland annat Livräddningssällskapet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap granska badanläggningar runt om i Sverige.

Mer läsning

Annons