Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Elsies mördaresnart avtjänat sitt straff

Mannen som mördade Elsie Sköld kommer att bli fri om tre år.

Annons

Örebro tingsrätt beslutade på fredagen att tidsbegränsa hans livstidsstraff till 21 års fängelse. Tingsrätten skriver i sitt beslut att den 48-årige mannen tagit mycket väl vara på sin tid i fängelse. Hans agerande beskrivs som exemplariskt och risken för återfall i grov brottslighet är låg. Allt detta talar för att hans straff ska tidsbegränsas, menar domstolen.

Livstidsstraffet omvandlas nu till ett 21-årigt fängelsestraff. I praktiken betyder det att han kommer att sitta 14 år i fängelse, eftersom praxis är att man blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar av tiden. Det i sin tur innebär att han kommer att bli fri om tre år, eftersom han suttit frihetsberövad i snart elva år.

Under tiden i fängelset har 48-åringen fått behandling för sitt alkoholmissbruk. Han är numera religiös och anses ha realistiska planer för hur hans liv i frihet ska se ut.

När förhandlingen hölls i tingsrätten för tre veckor sedan förklarade 48-åringen att hans dröm var att få arbeta med barn och ungdomar i riskzonen.

Han berättade också om den sorg och skam han känner inför det han gjort.

79-åriga Elsie Sköld mördades i sin lägenhet den 7 juni år 2000. Hon dog av förblödning och/eller strypning.

48-åringen hade tidigare lärt känna Elsie när han putsade fönster hos henne. Hans ekonomi var usel och han ville låna pengar av Elsie.

Han hade stora alkoholproblem och var kraftigt berusad vid gärningen.

Efteråt försökte 48-åringen dölja spåren genom att ta av Elsie kläderna och lägga henne i badkaret. Där hittades hon av sambon till Elsies dotter.

Under rättegången år 2000 sa 48-åringen att han bara hade fragmentariska minnen av mordet.

48-åringen hävdade också att han var allvarligt psykiskt störd vid gärningen och därför inte ansvarig för vad han gjorde. Läkarna konstaterade dock att han var frisk.

Mer läsning

Annons