Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Suttarboda säljas

Nu finns det planer på att sälja Suttarboda. En privat aktör vill köpa fastigheten och fortsätta med samma verksamhet som finns där i dag – att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Annons

I dag är Suttarboda i Kilsbergen ett så kallat ankomstboende för ensamkommande flyktingbarn. Men den verksamheten kommer att flytta till lokaler i Mellringe vid årsskiftet. Efter det kommer den gamla friluftsanläggningen att stå tom. På fastighetsförvaltningen har man nu tagit upp frågan eftersom en privat aktör har hört av sig och vill köpa anläggningen. Planerna är att starta en liknande verksamhet, det vill säga att ta emot flyktingbarn som kommer hit utan några anhöriga.

Inga förbehållMen frågan är om kommunen kan sälja. Suttarboda skänktes nämligen en gång i tiden till Örebro stad.

– Vi har tittat i Stadsarkivet och rotat fram en gåvohandling från 1950. Det var Örebros Barnens dagförening som skänkte pengar, 39 000 kronor, så kommunen kunde köpa gården. Barnens dag ville att kommunen skulle använda Suttarboda som en fritidsgård för Örebros ungdomar, berättar kommunens fastighetschef Petter Arneback.

Han fortsätter:

– I gåvohandlingen finns det inga villkor som säger att kommunen inte kan sälja anläggningen, eller att den måste användas till någon viss verksamhet.

Står tomtÄrendet kommer nu på måndag upp på fastighetsnämndens möte.

– Det finns inga kommunala verksamheter som vill in i Suttarboda just nu, och står lokalerna tomma är de bara en kostnad för kommunen. Men vi måste undersöka om det finns någon principiell fråga mot att vi säljer eftersom kommunen fick byggnaden en gång i tiden, säger Petter Arneback.

Mer läsning

Annons