Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer 4G till Örebro

Telia blir först med att introducera 4G i Örebro, det snabbaste mobila bredbandet på marknaden. Örebro är den nionde staden i Sverige där Telias 4G-nät byggs ut.

Annons

Till en början är det stadens centrala delar som ansluts till 4G via tolv basstationer som är spridda över hustaken i city. Under nästa år ska nätet byggas ut med ytterligare ett 100-tal basstationer som täcker in större delen av Örebro.

Telia köper sina basstationer från Ericsson. Än så länge är Telia ensam på Örebroscenen med 4G.

Konkurrenten Net4Mobility (Telenor och Tele2) tänker öppna sitt 4G-nät i Örebro före årsskiftet, men vd Carl-Johan Nybell vill inte avslöja någon tidpunkt ännu.

Örebro tillhör nu en exklusiv skara städer i världen som har tillgång till det snabba 4G-nätet.

Det introducerades i Stockholm förra hösten och finns än så länge bara i ett fåtal städer utanför Sverige.

Före årsskiftet ska mobilt 4G finnas på 28 orter i landet. Under nästa år ska nätet omfattat 228 orter, bland andra Kumla och Karlskoga.

4G har en avsevärt högre hastighet än föregångaren 3G, både mottagning och sändning. I marknadsföringen talar Telia om ”praktiska hastigheter” på upp till 80 Mbit/sek, vilket gör det möjligt att använda realtidstjänster som tv, onlinespel och företagsapplikationer som har krav på korta svarstider.

– 4G är tio gånger snabbare är 3G, säger Telias kommunikationschef Charlotte Züger.

När det gäller 3G har operatörerna haft ett krav på sig täcka in 8 860 000 personer av landets totala befolkning (cirka 95 procent). Det kravet är nu uppfyllt av alla operatörer.

Något motsvarande krav för 4G har staten inte ställt, den utbyggnaden får styras helt av kommersiella krafter.

Telias 3G-nät täcker i dag 99 procent av befolkningen.

Det erbjudande om 4G som Telia nu går ut med i Örebro innehåller ett ”hastighetslöfte”. Det innebär att om kunden under avtalets löptid kan byta till ett annat mobilt bredbandsabonnemang med anna hastighet, utan kostnad.

Avgiften för 4G-abonnemangen ligger i intervallet 249–599 kronor/månad, lägst för kunder som redan är bredbandskunder hos Telia.

Mer läsning

Annons