Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lämnar Örebropolisens Torbjörn Carlson in brickan

Det är som polis de flesta känner Torbjörn Carlson, Örebropolisens informationschef. Inte så många vet att han som 20-åring startade en taxirörelse i Lindesberg och drev den ett par år.

Annons
Torbjörn Carlson i den civila munderingen.

– Det var en gubbdominerad värld och inte lätt för en 20-åring att komma in i. Men jag jobbade på. Sedan kom jag in på poliskolan och mina 34 år som polis började, berättar Torbjörn Carlson som nu står inför ett stort uppbrott.

Han ska lämna in polislegitimationen och alla uniformskläderna för att bli verkställande direktör för bostadsbolaget Cederbergska Stiftelsen med sju fastigheter och 200 lägenheter, i Örebro.

– Visst är det ett stort steg. Men jag söker mig inte bort från något. I stället söker jag mig till något nytt. Det är en spännande utmaning att vid 56 års ålder ta steget.

I dag fredag är det sista arbetsdagen i polishuset, de senaste åren med en intensiv tillvaro som informationschef. Nu är det slut med telefonsamtal från media dygnet runt och att ständigt vara uppdaterad på det allra senaste i den kriminella världen.

– För mig har det varit viktigt att så långt som möjligt hålla mig nåbar för media. Att stänga av telefonen och göra sig oanträffbar är inte min stil. Ibland har jag suttit med två telefoner samtidigt.

Jobbet som informationschef hos polisen innebär också en massa annat än mediakontakter.

– Det är yttranden i olika centrala utredningar, föredrag, kontakter med allmänheten, ledningsmöten, insyn i pågående brottsutredningar, intern information och mycket annat. Men det är inte pressen och stressen som får mig att välja ett annat jobb.

Har tempot som informationschef ökat? – Definitivt, i media går allt i högsta fart. Webbsatsningarna gör att allt ska ut på minuten.

Hur känns det att gå från en starkt händelsestyrd tillvaro till något helt annat?– Jag har noga tänkt över det jag nu gör och det känns rätt och bra. Men det är väldigt fint kamratskap i polishuset, saknaden efter mina arbetskamrater kommer att kännas.

Det ska bli mera tid med hustrun Barbro och barn och barnbarn. Intressena är många och handlar bland annat om matlagning, fiske, jakt, gamla Mercedesbilar och att bygga och snickra. Mat är ett gemensamt intresse för paret Carlson. Hustrun Barbro är väl insatt i mat, viner och champagne och ordnar mässor inom det området.

Snart är det också dags för flytt.

– Huset i Ervalla byggde jag 1977. Nu ska vi flytta till ett större torp jag byggt ut och renoverat. Samtidigt flyttar sonen in i vår villa. Barbro och jag ska också ha en lägenhet centralt i Örebro, var vet vi ännu inte.

Torbjörn Carlson börjar det nya jobbet i början av juni, innan dess blir det en månads ledighet med snickeriarbeten och en resa.

Hur kom du in i polisyrket?– Redan som 12-åring var jag intresserad men yrket har inte gått i arv. Ingen annan i släkten har varit polis. Pappa hade Icahandel och där jobbade också mamma.

Som färdig polis började han i Lindesberg och blev kvar 14 år för att sedan flytta till Örebro och bli yttre befäl, vakthavande, närpolischef och så informationschef.

– Jag jobbade en del tillsammans med dåvarande informationschefen Göran Gunnarsson och blev hans efterträdare när han slutade. Jag har också jobbat mycket med rekrytering av nya poliser.

Torbjörn Carlson är även specialutbildad förhandlare för krislägen, som gisslansituationer och annat.

Vad gjorde att du sökte jobbet som vd på ett bostadsföretag?– Jag såg annonsen och sökte. Till slut var jag ensam kvar i rekryteringen och erbjöds jobbet. Jag hade trott det var som polis jag skulle avsluta mitt yrkesliv. Men ibland öppnas nya dörrar i livet och då ska man ta möjligheten.

Mer läsning

Annons