Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu raggas konfirmander

Kyrkorna är i full gång att ragga nya konfirmander och det är dags för tonåringarna att ta ställning. Samtidigt visar siffror att konfirmationsintresset sjunker. I år var det 18,5 procent som valde att bekräfta sin tro, till skillnad från för 15 år sedan då siffran var den dubbla.

Annons
Anders Lennartsson är konfirmationspräst i Nikolai församling i Örebro.Bild: Håkan Ekebacke

Anders Lennartsson, präst i Nikolai församling, tycker det är tydligt att konfirmanderna blir allt färre.

Svenska kyrkans egna siffror visar att konfirmationsantalet sjunker stadigt. I år konfirmerades 18,5 procent av länets 15-åringar. 1995 var motsvarande siffra 40,5 procent.

Sedan 1996 föds man inte längre in i svenska kyrkan. Nu krävs ett dop för medlemskap. Att allt fler inte är döpta eller har föräldrar som lämnat kyrkan påverkar ungdomarnas syn på konfirmationen, tror Anders Lennartsson. Men han ser också fler anledningar till att ungdomar i målgruppen inte hittar till kyrkan.

– Vi inom kyrkan är kanske inte tillräckligt bra på att tala om vad konfirmation är.

Andlgt intresse

Anders Lennartsson märker både i och utanför jobbet att unga är intresserade av andliga frågor och livsfrågor. Det är många som frågar honom om meningen med livet, varför det finns lidande i världen om Gud är god och så vidare. Och Anders Lennartsson vill förmedla att just sådana frågeställningar tar stor plats i kyrkan och under konfirmationsläsningen.

– Vi har inte svaren, men vi svarar på frågorna, säger han och syftar på att kyrkan hittar svaren tillsammans med frågeställaren utan att säga vad som är rätt eller fel.

Många engagerade

Samtidigt som färre konfirmerar sig är antalet engagerade i kyrkans ungdomsverksamhet på en stabil nivå. Grupperna lockar nämligen även ungdomar som inte har konfirmerat sig.

– Många har en gammal bild av att man som konfirmand måste gå i kyrkan och måste kunna trosbekännelsen. Men det är inte så. I ungdomsgrupperna förväntas man inte kunna svaren utan får ställa frågorna, många känner inte kravet att man behöver prestera, säger Anders Lennartsson.

Han säger vidare att många församlingar satsar på ungdomsgrupper och ser till att präst och annan personal finns tillgänglig. För många ungdomar är det nämligen en viktig och bestående gemenskap.

Fakta

1996 blev dopet medlemsgrundande. Tidigare föddes man in i Svenska kyrkan.

2000 skiljdes kyrkan från staten.

Den som väljer att bli medlem i kyrkan senare i livet måste döpas. Den som är döpt i annat kristet samfund döps inte om. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Den som konfirmerar sig väljer att bekräfta dopet och måste då vara döpt.

För att vigas inom Svenska kyrkan måste en av parterna vara medlem.

Den som är medlem i kyrkan får en kyrklig begravningsgudstjänst för sin medlemsavgift. Det kan även hållas begravningsgudstjänst för icke medlemmar om det finns särskilda skäl och är förenligt med den avlidnes önskan. Dödsboet betalar då begravningen.

Begravningshuvudmannen, Svenska kyrkan, ansvarar bland annat för att tillhandahålla lokal för begravningsceremoni, gravplats, gravsättning och kremering. Detta betalas genom begravningsavgiften som alla betalar oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte.

Källa: www.svenskakyrkan.se

Mer läsning

Annons