Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska de andra fyra avstängningarna granskas

Alex är inte längre avstängd från studier på Virginska gymnasiet. Förvaltningsrätten i Karlstad upphävde på onsdagen avstängning med omedelbar verkan.– Nu ska vi titta på de andra fyra avstängningsärendena igen, lovar Per-Åke Sörman (C).

Annons

NA skrev i tisdags om Alex som var en av de fem elever som stängdes av efter den grova misshandeln av en annan elev i början av februari i år. Han överklagade beslutet om avstängning. Anledningen vara att han tyckte utredningen som låg till grund för beslutet var undermåligt och att han dessutom utpekades som delaktig i brottet.

I överklagandet bifogade han ett intyg från polisen som sade att han inte varit eller är misstänkt för brottet, utan i dagsläget endast vittne.

– Ingen på skolan har pratat med mig om vad som hände, berättade han.

På onsdagen behandlade förvaltningsrätten i Karlstad ärendet och fattade snabbt ett

beslut:

”Med hänsyn till de stora krav som ställs bl.a. på utredning, innan en elev kan förvisas från utbildningen, är det anmärkningsvärt att en sådan ingripande åtgärd har valts i detta fall.”

Förvaltningsrätten hänvisar till gymnasieförordningen som säger att en utredning allsidigt ska klarlägga de omständigheter som är av betydelse för ärendets bedömning. Att dessutom polisen förklarat att Alex inte är misstänkt för brottet och att gymnasienämnden hänvisar just till att han var inblandad i misshandeln som skäl för avstängningen, gör att rätten tycker att det saknas grund för att inte låta Alex återvända till skolan.

– Det känns så skönt. Jag är så glad över att få börja skolan igen, säger Alex.

Alex ringde sin mentor på skolan direkt efter beskedet om domen och de ska nu träffas i morgon för att se hur Alex ska återuppta sina gymnasiestudier.

– Det är bra att vi har rättsinstanser som funkar. Nu får vi se till att ha bättre på fötterna nästa gång, säger Per-Åke Sörman (C), gymnasienämndens ordförande.

Per-Åke Sörman ser nu som första uppgift att se över vad som brast i nämndens utredning och sedan lovar han också att någon på gymnasieförvaltningen ska kontakta polisen för att höra hur polisutredningen ligger till.

– Vi måste helt enkelt stämma av hur läget ligger till och så ska vi titta på alla de andra fyra avstängningarna igen för att se om vi har brustit även i de fallen. Det verkar ju inte ha skötts rätt.

NA har försökt nå rektorn på introduktionsprogrammet på Virginska gymnasiet, Monica Möller, under eftermiddagen och kvällen, men inte lyckats få kontakt.

Mer läsning

Annons