Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska han vinna presidentvalet

För lite mer än ett år sedan tvingades örebroaren Markus Allard lämna Mali och arbetet med valkampanjen på grund av en militärkupp. Nu är han tillbaka i landet.

Annons
Engagerad. För andra gången har Markus Allard åkt till Mali för att driva presidentvalkampanj.

– Jag är här för att vinna ett presidentval, säger Markus Allard, distriktsordförande för Ung Vänster Örebro Län.

Tillsammans med Axel Frick, Ung Vänster Örebro Län, leder och utformar han presidentvalkampanjen åt Oumar Mariko, partiledare för Afrikansk solidaritet för demokrati och oberoende (SADI).

– Vi gör alltifrån att utforma affischer och flyers till att ha möten och informera radion, säger Markus Allard.

Hur är det att återvända efter det som hände sist?– På hemmaplan är politik bara en hobby för de flesta, det känns fint att vara här och faktiskt göra nytta med min politik, säger Allard.

Enligt honom talar opinionssiffrorna i deras favör.

– Vi kommer att få flest röster, vi har folket på vår sida. Men det är inte säkert att det räcker, säger Markus Allard och berättar om ett Mali som är långt ifrån demokratiskt.

– Regimen kommer göra sitt för att inte bli av med makten, exempelvis kommer döda plötsligt återuppstå och rösta på dem, säger han och fortsätter:

– Våran chans är om vi lyckas få hit valobservatörer som kan bevaka valet och slå larm om regimen fuskar.

Markus Allard berättar att Oumar Mariko har blivit kallad satan i tidningarna och att ledarskribenter skrivit att han borde dödas.

– Han blev kidnappad så sent som i februari. Men förhållandena är lite annorlunda här jämfört med i Sverige, vi har till exempel livvakter och folk som hanterar vapen med oss överallt.

Är du och Axel säkra i Mali?

– Det är klart att det finns en hotbild även emot oss, men om man menar allvar med sin politiska vision så måste man visa det, säger Allard och berättar att Mali är ett konfliktdrabbad land.

– Det finns en ständig konflikt som handlar om resursfördelning.

Upplever ni oroligheter där ni är?

– Vi ser samma gamla våld som funnits länge, barn med uppsvällda magar som svälter samtidigt som andra lever i överflöd, den sortens oroligheter.

Mer läsning

Annons