Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu ska vi ta prover varje vecka"

Dammen som inte skulle ge ifrån sig något mer vatten har svämmat över. Nu lovar Swedish Biogas att pumpa undan vattnet in i anläggningen. Fortsättning lär följa.

Annons

Dammen som tillhör biogasanläggningen är till för att samla upp regnvatten och läckage från lagringsplattan med gräs och spannmål.

Sedan i vintras skulle den inte släppa ifrån sig mer vatten till den närliggande bäcken. Men regnet har gjort att den ändå svämmat över och vatten läckt ut.

Peter Undén är vd för Swedish Biogas. Han säger att man nu ska pumpa in mer av vattnet från dammen in i anläggningen så att det inte rinner ut i bäcken. Vattnet i dammen innehåller förhöjda värden av organiskt material.

-Det senaste provet var från den 28 september. Då hade vi halter som var lägre vid våran damm än vad det är i bäcken utanför, så då bidrar vi ju inte till att försämra situationen för den bäcken. Och bara för att vara säker har jag nu i dag bestämt av vi från och med nu och fram till årsskiftet kommer att ta prover en gång i veckan och redovisa för miljökontoret.

Det finns ju de som flyttar från sina hem för att det luktar illa. Vad har du att säga till dem?

-Jag har egentligen ingenting att säga till dem, avseende var dom vill bo. Inte alls. Jag tror att de redan har bildat sin uppfattning.

Gick det för För snabbt när ni drog i gång?

– Nej. Vi hade som målsättning att leverera gas till bussarna den 1 oktober vilket vi höll, men jag tycker inte att det gick för snabbt.

Peter Undén tycker att anläggningen i stort fungerar bra, men är inte nöjd med lukten som stör de boende.

–  Det ska vi ta hand om. Jag tycker vi har en ganska bra plan hur vi ska göra det.

Borde ni inte haft det från början? Större damm, bättre gårdsplan, silo och så vidare?- Nej, vi hade svårt att förutse att vi skulle få så mycket spannmål liggande på gårdsplanen och att det regnade så mycket. Det är svårt att förutse precis alla sådana saker Men vi har en plan att jobba efter och jag har i alla fall inställningen att vi inte ska vara ett problemområde för någon.

Mer läsning

Annons